Връщат граничарите с промени в Закона за МВР

Полицаи ще могат да разследват под прикритието на фирми

Юлиан Христов Последна промяна на 03 февруари 2016 в 16:46 12556 13

Връщат граничарите с промени в Закона за МВР

Държавната граница, освен от МВР, вече официално ще може да се охранява и от военни, които ще имат полицейски правомощия. Това става ясно от промените в Закона за МВР, които бяха публикувани днес. 

От текстовете става ясно, че в Академията на МВР вече ще могат да се обучават и военни. Специално за охраната на границата е създадена нов раздел "Други правомощия". В него са описани правомощията на лицата, осъществяващи съдействие при наблюдение на границата. Именно тези правомощия бяха дадени на военнослужещите с промени в инструкцията за взаимодействие с МВР. 

В промените на ЗМВР е записано, че те ще могат да задържат нелегално преминаващи границата, като за целта ще могат да използват и помощни средства -  белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори. 

Подобна възможност е предвидена и в Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 година. В него е записано, че армията трябва да има по-активна роля при охраната на границата. 

Издирвателната дейност се законспирира

В промените на ЗМВР се посочва също, че оперативно-издирвателната дейност може да се върши с условията на конспирация. Освен че способите за това ще се третират като специални разузнавателни средства (СРС), дейността ще може да се извършва под прикритие зад юридически лица или под формата на неправителствени организации. 

МВР ще използва разузнавателна беседа, лично издирване, оперативна комбинация, оперативно разпознаване, доброволно сътрудничество с граждани, оперативно внедряване, чрез разследване със служител под прикритие, доверителна сделка, контролирана доставка и оперативен експеримент, прикривайки се зад търговски дружества. 

Подобна възможност вече беше предвидена с изцяло нова наредба, която беше приета от правителството.

Според нея способът ще се прилага при "доказана необходимост", когато всички възможности на разследването са изчерпани.

Пожарната става агенция

В МВР се създават две нови агенции. Пожарната вече ще има статут на агенция. Под крилото на МВР ще бъде и Изпълнителна агенция "Социални дейности", която ще се грижи за социалния комфорт на полицаите. Пожарната вече няма да участва в проверките при изготвяне на аварийни планове. 

В закона подробно е разписано и създаването на ново предприятие - Център за предоставяне на услуги. То ще се занимава с предоставяне на услуги, свързани с регистрация на пътни превозни средства, проектиране, разработване, поддържане и развиване на програмни продукти, необходими за предоставяне на административни услуги от МВР, предпечатна подготовка и отпечатване на бланки, образци и документи за МВР. То няма да може да бъде обявявано в несъстоятелност и срещу него няма да може да има принудително изпълнение. Предприятието ще се издържа освен от държавния бюджет, но и от дарения, приходи от собствена дейност, лихви от депозити и от събиране на глоби.

За пръв път се въвеждат тестове за лоялност. Служителите на МВР ще бъдат подлагани на проверка от постоянно действаща комисия, която ще проверява имотното състояние на служителите. За тази цел МВР ще има неограничен достъп до базата данни на всички публични институции.  

Отпада конкурсът за назначаване на работа в МВР за работилите в службите за сигурност и обществен ред. Назначаването на висши ръководни постове ще може да става и от главния секретар на МВР, а не само на министъра, както е сега. 

До 12 заплати

Промените в закона вече срещнаха критики от страна на синдикатите. С него се орязват досегашните 20 заплати при пенсиониране, като стават до 12. В мотивите към закона е записано, че това е станало след преговори със синдикатите. От синдикалната федерация на служителите в МВР веднага излязоха с позиция, че това е спекулация и подобна договорка не е имало. 

От МВР уточняват, че предлаганата промяна ще важи само за новопостъпили служители. По отношение на действащите държавни служители размерът на обезщетението се запазва. Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 дни на 25 дни и въвеждане на компенсиране на положения извънреден труд от държавни служители, работещи на смени, с до 12 дни допълнителен платен годишен отпуск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2016 в 07:11

яяя :)) говньо "Стефан" мобилизирал зоофили, ексхибиционисти, воаьори, копрофаги сбърканяци, да пишат минусчета. Тази работа либерастко-позитанска ще да е по миризмата - и ,малко по късно ще я разберем! Стефчо, миризливо пъпчиво дупе! Запомни! Който се взира в мрака - в един момент усеща, че мрака се взира в него, засъхнал сопол такъв. Пожелавам ти неспокоен ден, свит стомах и засъхнало гърло.

349859 ! ²²²²²

04.02 2016 в 21:58

я:)!!! съюза на педалите, зоофилите, авангарда на ексхибиционистите и кърмещите в мола се е активирал в писането на минусчета. "Стефан", имам лоша новина за теб, свидетели казват - правен си в неправилната дупка, ха, ха, от тате си - мил'цунера, а мамчето си е траяла щото там ѝ било по 'убаво. Няма спасение за теб,☭☭☭☭☭, комунизино :)))

п.п. верно, че педерунгелите са организирана пасмина! Колкото пъти хвана някой педал за гушата, фигуративно де,- за броени минути - десетки минуси. Ех...дупедавци жалки с вечно възпалени маясъли...гнусни твари, долни!

04.02 2016 в 20:37

@Стефан №3
"...Работата на армията е безусловното избиване на всички чужди граждани..." педал неграмотен разхлопан, в гъ3a да те избият, докато при в всяко кихане почнеш да се насираш, ха, ха, ха. Ако не е сторена работата вече:))

04.02 2016 в 20:33

Стефанe, жалък педю,бая време ти дотрябва за да измислиш две изречения, да събереш смелост да ги напишеш и да събереш други два педала за "минуси"! Най голямата глупост е сторил оня който се е престрашил да те направи, плюнко нещастна! Лошо е не само, че няма всеобща повинност, ами че нямани трудова повинност - такива с едва изкарала прогимназия и очевидно негодни за друго - като теб ги взимаха там. Прочее, как е в хелзингското комитетче, дават ли ти некоя и друга заръка - или с кофата с лепило само да лепиш афиши :) ..."Освен това в тия среди самозванците ги бият. Хем много, и с трайни последствия." ..А на такива като теб, им протриват ануса, и с трайни последствия.:))

5893

04.02 2016 в 17:03

Баба Гюрга е права, но не знаех, че вече не обучават следови кучета. Това е голяма загуба. Впрочем, ако полицаят Хамбарлиев имаше едно-две такива, много се съмнявам дали щеше да му се наложи да гърми във въздуха при групата агресивни диваци - кучетата щяха много бързо да им покажат кой кум, кой сват. Навремето се обучаваха да могат да неутрализират нарушител на границата, включително и въоръжен - кучето скача първо към ръката с оръжието (като е обучено да разпознава ножове и огнестрелни оръжия) и я захапва на китката, като троши костите и практически му чупи ръката, за да не може да използва оръжието. Следовите кучета са извънредно полезни и, както отбелязвате долу, заставите, макар и на труднодостъпни места, са разположени рационално. От хора служили по границата едно време знам, че граничарите ни са хващали и добре прикрити единични нарушители-диверсанти, а какво остава за огранизирани групи от 50-60 човека. Никъде от т.нар. демократични принципи не следва, че една държава е "длъжна" да приема милиони хора без документи, които претендират за бежанци, а 80% от тях не са от държави във война. Това е ляволибералстката доктрина за неограничени човешки права, означаваща, че всеки може да прави, каквото си иска. Ако погледнем обаче стожера на демократичните държави САЩ, веднага се вижда, че там такова нещо като неограничени права няма, и отношението към т.нар. бежанци е много по-трезво, независимо от това какви идеологически постановки се опитват да им спускат от Белия Дом. Обикновеният американец не се поддава толкова лесно на внушения и промиване на мозъци, независимо че илюминатите не са спирали с пропагандата си.

04.02 2016 в 16:34


Такива глупости отдавна не бях чел. Толкова е нелепо, че няма какво да се опровергава.
Момче, виж си намери друга лудост. Да се правиш на военен експерт не успяваш. Освен това в тия среди самозванците ги бият. Хем много, и с трайни последствия.

04.02 2016 в 10:13

До Bodrum.

Съгласен съм, че границата трябва да се охранява яко. За мен е учудващо, че нашите продължават да се туткат с изграждането на защитното съоръжение . Но не можем да я минираме - подписали сме Конвенцията за забрана на противопехотните мини и сме я ратифицирали.
В допълнение - старите гранични застави са масивни постройки и с малко ремонтни работи могат да бъдат превърнато отново в действуващи гранични застави. Те са разположени много логично. Преди месец по телевизията показаха такава застава - изоставена някъде около Малко Търново. Ами оправяш и покрива, слагаш нова дограма, измазваш я и обзавеждаш и хоп - готово. И граничарите ще имат нормално място за живот. А не като сега да гледаме тези грозни картини как нашите полицаи живеят в някакви найлонови навеси по границата. И кучетата - много важен елемент - следовите кучета. Имаме специалисти и в тази област. Да почнат да ги развъждат и обучават отново. И тогава пиле няма да може да прехвръкне. А ако дадат права на Гранична полиция или ДАНС-аджиите да прихващат телекомуникационния трафик на "каналджиите" , които "каналджии" като цяло са тъпанари и работят с мобилни телефони проблема съвсем ще се реши. Ами в система от "3 точки" каналджията може да бъде лоциран с точност от 5 метра. Хайде да завършим с обучението по охрана на граница.

04.02 2016 в 03:40

@Стефан, с тая глупост: "...Работата на армията е безусловното ИЗБИВАНЕ на всички чужди граждани..." и т.н. ИЗБИ РИБАТА БЕ:))ГЛУПАКО!

1. Работата на АРМИЯТА е защита на държавната граница, териториалната неприкосновеност, териториалната цялост, въздушното и морско пространство на държавата. И, тази формулировка е стандартна с леки изменения, но със същия смисъл е формулирана за всички национални армии по света!

2. От държавите които поддържат специализирани военнизирани части със специфични задачи в територията на страната (жандармерия, вътрешни войски, карабинери, "цивилна гвардия") НЕ във всички жандармерията е с "полицейски функции" както брътвиш! В Аржентина жандармерията има същите функции както и армията и е подчинена на върховния главнокомандуващ! В Турция, независимо от глупостите които пише във википедията Жандармерията е неделима част от Армията. Прочее сегашния началник на генералния щаб на турската армия ген.Неджет Йозел идва от длъжността командващ жандармерията. Националната Жандармерия във Франция също Е част от въоръжените сили на Франция! Т. нар. "Магав" или "гранична стража" в Израел изпълнява преки военни задачи и разполага със собствено подразделение високо специализирано за решаване на чисто военни задачи в координация или самостоятелно с въоръжените сили!
Джандарите, или т.нар "вътрешни войски" са част от ченгеджийско милцунерския репресивния апарат в Диктаторско-деспотични режими като СССР-Русия, НРБ-Булгаристан и покрай формалната страна - охрана на стратегически обекти и ала-бала - основната ѝ задача е да пази гъза на съответния престъпник - премиер, президент и прочее измет - да не би на някой военен да му кипне и да подкара батальон парашутисти, командоси, рота танкове и бронетранспортьори и два булдозера към съответното леговище на паразити.

3. Връх на идиотлъка и глупостта е олигофрнското ти твъдение, че"... по време на война. За тези си действия тя (армията) не носи наказателна, или друга юридическа отговорност...." НАПРОТИВ! Глупако! Армията по време на война е длъжна да спазва стриктно ред Конвенции - за запазване живота на цивилното население, за третиране на военнопленниците, за Отговорността на гражданската администрация етц. глупако!!! За мародерство, вандализъм, грабежи има военно полеви съдилища по целия свят -които наказват собствените си войници за горните действия! Всеки командир, от най малкия - до командващия подлежи на санкциониране пред разните неждународни съдилища, по всякакви конвенции на ООН етц! Всеки военен по време на война носи наказателна отговорност за престъпване горните норми!
За разлика от мирновременните прокурори-презКУРори, съдии-МЪДии и парламентарен боклук в територията Булгаристан!

Глупако!

В Б-г Жандармерията трябва да се предаде на пряко подчинение на командващия сухопътни войски! Така ще е гарантирано, че по Конституция няма да се използват армейски части при стачки, демонстрации, митинги и т.н.!

04.02 2016 в 00:09

И СОЦИАЛИЗМА ще върнат, търпение само...

03.02 2016 в 21:15

Един от границата, ами нали и аз същото думам!

псевдо-БОДРУМЛИЯТА