Започва записването за матурите

Александра Маркарян 10 март 2014 в 08:05 2253 0

Матура, НФСГ

Снимка Сергей Антонов

Провеждане на матура през септемврийската сесия на 2013 г.

Днес започва записването за явяването на матурите, съобщи Министерството на образованието и науката.

Дванадесетокласниците се явяват задължително на два изпита - по български език и литература и по избран от тях предмет. Той може да бъде чужд език.  (английски, френски, немски, испански, италиански, руски); математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; предметен цикъл „Философия". Освен на задължителните два изпита, зрелостниците могат да се явят и на ДЗИ по желан от тях предмет, което също се отбелязва в заявлението.

Зрелостниците подават в училищата си заявленията за явяване на изпитите от 10 до 21 март. В тях трябва да отбележат, освен предмета за втория си задължителен изпит, и дали ще се явяват на изпити по желание.

Изпитите са през май.

Подалите заявление могат да получат служебните си бележки до 20 май. В бележките са отбелязани датите, началните часове и сградите, където трябва да се явят за зрелостните изпити.

Изпитът по български език и литература е на 21 май.

Вторият задължителен изпит е на 23 май 2014 г.

Матурите по желание ще се държат от 27 май до 5 юни. Датите за конкретните предмети ще бъдат определени по-късно, за да се види колко ученици са заявили желание за явяване на трети изпит.

Неиздържалите една или и двете задължителни матури могат да се явят отново на изпити през септември.

Информация кои университети кои матури признават и при какви условия можете да намерите на сайта на МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови