Зам.-министър: Училищните онлайн часове да са между 20 и 40 минути, може и по-кратки присъствени

С маски в клас да са гимназистите от XI и XII клас в часовете по профилиращия предмет, когато се събират ученици от различни класове, съветва Таня Михайлова

OFFNews 04 ноември 2020 в 10:30 7675 0

Училищните онлайн часове не трябва да са 45 минути, колкото са присъствените за горните класове. Те трябва да са максимум 40 минути. Може да са и 30, например за прогимназията, а за малките ученици - до 20 минути.

Това каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова пред bTV тази сутрин и обясни, че намаляването на минутите се изисква с оглед спазването на правилата за безопасни условия на работа. Компютърът оказва своето влияние върху очите и стойката, каза Михайлова.

Ако е необходимо, класът може да прави и по-големи почивки между часовете.

Тя не изключи и присъствените часове в сегашната ситуация да се намаляват.

По повод предстоящото решение как да протича учебният процес след 11 ноември, докогато по заповед на здравния министър гимназистите учат само онлайн, зам.-министър Михайлова потвърди казаното от министър Красимир Вълчев вчера - че ще се вземат решения на база ситуацията в съответното училище, локално и няма да се затварят училища на национално ниво. Например - посочи Михайлова - когато излезе заповедта за преминаване на всички гимназисти към дистанционно обучение, имаше училища без случаи на коронавирус.

Вчера министър Вълчев заяви, че се обмисля вариант, при който след 11 ноември гимназистите да учат разредено, т.е. част от класа да е присъствено в училище, другата част да е пред компютрите и да се редуват, за да се осигури по-голяма дистанция между учениците.

За начален етап е много важно да бъдат присъствено в класната стая, подчерта Михайлова и показа каква е последователността, с която, ако се наложи, учениците ще минават от присъствено към дистанционно обучение: "Гимназиален, прогимназиален и накрая начален".

Маски в клас

Маски в клас да се носят във втория гимназиален етап, където има профилиране и групата от даден профил включва ученици от различни класове - препоръча Таня Михайлова.

"Примерно в профил история може да имаш ученици от три класа, което означава, че там учениците биха могли да бъдат с маска", каза тя и напомни, че е важно колегите ѝ учители да използват маски, когато влизат в час.

Към момента 623 са децата и учениците с коронавирус, което е 0.07% от общия им брой, карантинирани са близо 13 хил. деца и ученици, 117 паралелки. 859 са положителните за COVID-19 учители (0.9%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови