Quantcast

Няма да пенсионираме старите изтребители

Последна промяна на 02 октомври 2013 в 09:42 3473 8

Армията ни продължава да разчита на стария МиГ-21. Снимка: Юлиан Христов
Армията ни продължава да разчита на стария МиГ-21. Снимка: Юлиан Христов

След 2014 г. да имаме в оперативна готовност не 16, а 35 бойни самолета. Това е предложението, което Министерството на отбраната предлага на правителството за промени в Плана за развитие на Въоръжените сили.

По сега действащия документ, приет в края на 2010 г. до 31 декември 2014 г., България трябва да има 16 бойни самолета. Новото ръководството на министерството обаче смята, че могат да бъдат оставени самолетите МиГ-21 и Су-25, съобщава сайтът otbrаnа.com. 

Планът за развитие на Въоръжените сили беше приет през 2010 година при правителството на ГЕРБ. 

До това решение се стига, след като военният министър Ангел Найденов обяви още през юни, че българските Военновъздушни сили се нуждаят от нови изтребители, но средства за това не могат да бъдат осигурени. 

Правителството на ГЕРБ подготвяше дълго време закупуването на нови многоцелеви изтребители, като предвиждаше сделката за около 700 млн. лева да се изплаща разсрочено през годините. Проектът се движеше от работна група в МО, като идеята на бившия военен министър Аню Ангелов бе договорът да се сключи без конкурс, а при пряко договаряне. През октомври 2012 година стана ясно, че правителството е склонно да купи употребявани американски изтребители F-16.

Министерски съвет обаче не даде мандат на военния министър за водене на преговори за купуване на изтребители и така сделката беше завещана на следващото правителство.    

В промените в плана за модернизация се предвиждат и промени в структурата на видовете въоръжени сили. В Сухопътни войски вместо полк „Специални сили” ще има бригада „Специални сили и вместо един отделен механизиран батальон – два. В структурата на ВВС близа авиационен полигон, а на ВМС - база за съхранение на въоръжение и бойни припаси.

Предвижда се през второто полугодие на 2014 г. основно да се преструктурира бригада „Логистика”, като складовете и базите за съхранение на въоръжение, техника и материални средства се консолидират в единна структура. Складовете и базите, съхраняващи излишни за Въоръжените сили въоръжение, техника и бойни припаси ще се разформират след освобождаването (реализиране или утилизация) им от материалните средства.

Запазват се военни формирования, които притежават способности за:

- адекватно противовъздушно прикритие на обекти от критичната инфраструктура, за неутрализиране на земни и морски заплахи и авиационна поддръжка на видовете въоръжени сили, защита на критичната инфраструктура, борба с тероризма и гарантиране на въздушния и морския суверенитет;

- разузнаване и въздействие на основни обекти от оперативното построение на противостоящите сили. Същите могат да бъдат използвани при търсене, спасяване и евакуиране на хора, осигуряване охраната на важни инфраструктурни обекти, както и участие в операции срещу терористични заплахи, организирана престъпност, незаконен трафик на наркотици, оръжие и хора, провеждани съвместно с други ведомства;

- оказване на помощ на населението при бедствия на територията на Северозападна България. С формирането на отделен механизиран батальон ще бъде преодолян получения дисбаланс в териториалното разположение на военните формирования и ще бъдат осигурени минимално необходимите способности за оказване на помощ на населението в тази част на страната;

- осигуряване на транзитно преминаване и разполагане на войски и материални средства на НАТО и осъществяване на контрол на придвижването на собствени сили и средства;

- развръщане на Комуникационен модул за целите на НАТО и осигуряване на задачи по комуникационно и информационно осигуряване на територията на страната;

- охрана, опазване и съхранение на материални средства.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2013 в 15:04

Ами ако нямаме (както и танкове, оръдия, фрегати, подводници и так дале), какво ще ги правим генералите? Те и за претопяване не стават, макар че от някой от тях бая лой може да излезе.

02.10 2013 в 14:38

За да пазим от турците и евреите KLETA MAJKA BALGARIQ!

02.10 2013 в 12:22

.. а за какво са ни въобще военни самолети???

02.10 2013 в 12:05

Ще изненадаме врага!Модерните им радари няма да могат да засичат толкова стара техника, ракетите им ще се чудят какво е това нещо дето фърчи, да направят дупки в люка просто на пилотите да им е по лесно да мятат гранатки.

02.10 2013 в 11:56

Защо трябва да се наливат стотици милиони в реставрацията или покупката на морално остаряла техника, която всяка нормална армия така или иначе ще свали за 15 минути.... Ако такива е новата бойна докттина предлагам да изоставим идеята за МиГ 21 и Ф-16 и да преминем направо към Fokker D.VII доказал себе си над полята на източна Франция през не толкова далечната 1917 - лесен за поддръжка, лесен за управление, може да излети от всяна не много изорана ливада.... или направо от двора на военно-историческия музей.... както преценят господата генерали....

02.10 2013 в 11:40

Безсмислено е да се потдържат тези купчини скрап. На всички е ясно, че не могат да свършат работа при нужда.

02.10 2013 в 10:26

Какъв трябва да си за да летиш на "МИГ-21"?Търсач на силни усещания,член на "Адреналин",авантюрист,безкрайно тъп?????!!!!!!!Самолети на повече от 50 години,представляващи единствено купчини алуминиев скрап!!!!!!!!!!!!!!!

02.10 2013 в 10:22

абе броя на самолетите не е ли държавна тайна?