Захариева: Всички мигранти ще отиват в центрове извън ЕС

OFFNews 29 юни 2018 в 10:15 4334 0

На срещата на евролидерите в Брюксел по темата за миграцията се случи онова, което България винаги е искала. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя обясни, че е прието да има „общо опазване на външните граници на Европейския съюз”.

„Приета е идеята до 2020 г. Фронтекс да стане гранична полиция на всяка външна граница и служителите й да станат 10 000. Освен това, ще се заделят средства за техническото обезпечаване на службата от общия европейски бюджет. Ще бъде преведен и вторият транш от парите за Турция. Ще има повече пари и за Африка”, каза Захариева.

Тя бе категорична, че след решенията от срещата в Брюксел Европа затваря вратата за икономически мигранти.

„Всички мигранти ще отиват в центрове извън ЕС, където за много кратко време ще се преценява дали са бежанци или икономически мигранти”, каза още вицепремиерът.

За да бъдат изградени такива центрове, ще трябва да се сключат допълнителни двустранни споразумения между ЕС и страни като Либия, например.

„Ако ти си бежанец, който бяга от война, няма да избираш къде точно в Европа да живееш, а ще се спреш в първата страна, която е сигурна”, коментира Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!