Заев няма да подава оставка, определи референдума за явен успех

OFFNews 01 октомври 2018 в 11:42 1608 1

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Заев определи референдума като явен успех, след като "огромно мнозинство" от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.

"Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана", каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.

Заев заяви, че ще "продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС".

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за "демократичен успех", изтъквайки, че допитването е "консултативно" и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.
Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.

Той подчерта, че "няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка".

По последни данни 91 процента от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 процента при необходими 50 процента, за да бъде гласуването валидно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

1

AnderXale

01.10 2018 в 12:11

Четат резултатите, като дявола - Евангелието. Интересно как в Крим, при 90% избирателна активност и 90% гласували за преминаването към РФ, не искат да признаят изборните резултати, а в Македония, при гласували ЗА едва 30% от обществото и 35% избирателна активност, приемат референдума за валиден. В такъв случай какво става с референдума на Слави? А за АЕЦ Белене? Сега поне всички ясно виждат истинското лице на демократите и либералите. Когато резултатите са в тяхна полза е демокрация, а когато не - комунизъм, диктатура и какво ли още не...