Quantcast

Задръствания и объркани шофьори по новите тапи в София (видео)

OFFNews Последна промяна на 28 март 2016 в 13:28 7551 11

Със задръствания и объркани шофьори стартира първия ден от тапите около Попа и НДК в София, заради строежа на третия лъч на метрото. 

Най-тежко е в тунела под НДК, където движението вече е двупосочно, съобщи репортер на OFFNews. Освен дългите колони от автомобили тук, недоволство предизвиква и силно замърсеният от ауспусите въздух. 

На "Петте кьошета" линейките не могат да преминат, заради бетонните разделители колите не успяват да направят път на "Бърза помощ", сигнализира читател на OFFNews. 

Изнервени от промените по бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски" бяха и пътуващите в градския транспорт. 

Строителните работи ще продължат 14 месеца. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2016 в 21:48

на 200% има някакъв по-рационален начин за да се направи това метро!!! заа всички!
сетили ми се те за 14 месеца!!! ужас е това! още не съм се прибрал за да видя ама добре че и кола нямам защото като гледам минаване - няма!
а за градския транспорт - абсурд! и тая еб*вка с билетчето за да си купя карта ??!??! провал за да вдигнат и картата после - знаеме ги тия :) догодина :)
просто си мааам пешачката с децата и въобще не ми пука!!!

28.03 2016 в 16:20

Тези оправдания с возенето на децата на градина са безумни - мен никога не са ме возили нито на училище нито на градина, нито на ясла. Зиме лете - пеша.

28.03 2016 в 15:43

Ами софиянци да слязат от колите и да ползват градския транспорт.Всяко копеле с кола,но реват че нямали пари за билетчета за градския транспорт,НАГЛЕЦИ!

28.03 2016 в 15:23

№06 имам поне 10-тина причини защо хората в центъра не следва да ползват безплатни екстри:

1. Това е дискриминация спрямо всички останали. Дават се права базирано на местоживеене и се отнемат такива от другите хора.

2. Да живееш в центъра на кой да е голям град по света е привилегия и в повечето места скъпа привилегия. Това че живееш в центъра не ти дава облаги а по-високи разходи и данъци в нормалния свят защото е лукс.

3. В центъра на големите градове се предполага да има много добър градски транспорт и следователно ако живееш в центъра кола не ти трябва или поне не би трябвало да ти трябва.

4. Колите в центъра пречат на развиването на туризма. Ако погледнеш градовете успешно развили туризъм. в центровете им се инвестира много ужасно много във вуншния вид на сградите и улиците, в културни забележителности и т.н. Автомобилите са нещо което загрозява центъра на града, предполага асфалтиране на улиците, светофари, зебри и т.н.

повече не мога да пиша....


28.03 2016 в 14:32

Др.мнения не ме вълнуват.
Ежедневно пътувам с кола до"Младаст"и обратно."Цариградско"е перфектно след ремонтите."Малинов"-също.2 метролъча.Тапи и задръстване.....за страх в часовете пик.Ползвам метро.Хората там,не са слезли от колите на 90%.Метрото към тази дестинация,не е направено адекватно.Към"Бизнеспарк"-ОК.И въпреки това,няма място за паркиране около него.
Няма по-бърз и евтин начин за придвижване.
Защо не се случва прокламираният ефект?

28.03 2016 в 14:28

Общината научи гаржданите да не слизат от изгнилите голфове и сега се чуди кой и сра в гащите...

28.03 2016 в 14:20

Бил им замърсен въздуха.....ами слезте от колите. Егати мрънкалниците са. Добре, че в следващите месеци няма да ми се налага да слизам с градски транспорт към Орлов мост, че докато бях на работа 40 мин не ми мърдаха до южните квартали с автобуса. Вярно, кофти ще бъде следващите месеци, но пък има за какво.

28.03 2016 в 14:17

И защо без намаления за живущите?

28.03 2016 в 14:07

Аз и не искам да имам работа с колата в центъра. Но детската градина на едното дете и яслата на другото са там. Ко прайм ?

28.03 2016 в 13:59

Трай бабо за хубост......просто с кола нямаш работа с кола в центъра....

Ама докато не направят такса за влизане в центъра на София - 5 лева за ден и 500 кинта годишна (без намаления за живущите) няма да се оправи.