Задържаха Петър Низамов – Перата за незаконния арест на мигранти

OFFNews 12 април 2016 в 15:21 13235 64

Снимка gramofona.com

Петър Низамов (с мегафона)

Петър Низамов - Перата, "арестувал" мигранти край с. Звездец, община Малко Търново, е задържан за 24 часа и ще му бъдат повдигнати обвинения.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Такова понятие като „граждански арест” не съществува, то е недопустимо и ще се преследва с цялата строгост на закона, допълни Цацаров.

„Никой няма право да иззема функциите на държавните органи”, категоричен е той.

Петър Низамов и останалите участници в хайката за мигранти ще бъдат обвинени в противозаконно лишаване от свобода. Ако бъдат признати за виновни, наказанието, предвидено от закона, е до 6 г. затвор.

Съучастниците на Перата от групата „Цивилни отряди в защита на жените и вярата“ предстои да се установят, издирят и задържат, уточняват от прокуратурата в Малко Търново, която води досъдебното производство. Предстои афганистанците, които той е задържал, да извършат разпознаване.

Видео от акцията на Перата и неговите помощници беше качено в профила му във Facebook.

Във видеото се виждат 4-5 мъже, проснати на земята в гората, с вързани със свински опашки ръце. Около тях има изправени мъже от хайката, които се чува да казват на смесен английско-български: „Turkey! Обратно! Go back! Back, Turkey! Now! Turkey, go! Турция, go, обратно! No България! Go Туркия immediately!".

На 10 април пък премиерът Бойко Борисов благодари на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти, и подчерта, че всяка помощ към държавата е добре дошла, като все пак уточни, че те не бива да превишават правата си спрямо закона.

Заради думите му Българският хелзинкски комитет обяви, че ще подаде сигнал срещу премиера до главния прокурор Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!