Забраняват думата "млечен" за имитиращите продукти

OFFNews 02 юни 2016 в 13:20 3757 1

Думата "млечен" ще бъде забранена за ползване при продуктите, които ползват растителни мазнини. Това предложение е направено в доклад на министър Десислава Танева до Министерски съвет. 

Предложението на Танева е и имитиращите продукти да бъдат поставяни на отделни щандове в магазините. 

Изменението към наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти забранява и използването на производните думи на "млечен".

Променя се и начинът на етикетиране, като надписът „Имитиращ продукт" трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.

Една от целите е да се повишат възможностите за информиран избор и да се гарантират правата на потребителите. Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки.

През март представители на млекопреработвателния бранш алармираха, че поне 60% от сиренето на пазара е имитиращ продукт.

240 са млекопреработвателните фирми у нас. Представителите на бранша не знаят каква част от тях легално влагат растителни мазнини и правят имитиращи продукти, но твърдят, че 60 на сто от сиренето на пазара е фалшиво и то се прави от 10 фирми.

Бизнесът предложи в България тотално да се забрани употребата на растителни мазнини в млечни продукти, а контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден и показва само тази част от бизнеса си, която иска, а в магазините. Така ще стане ясно кой продава сирене за 4 лева и твърди, че то е направено само от мляко, казват млекопреработвателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови