За първи път в област Бургас е регистрирано огнище на Африканска чума при домашните свине

OFFNews 12 юли 2019 в 19:24 3008 0

БАБХ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в животновъден обект в село Зидарово, община Созопол, област Бургас. Става дума за нерегистрирано лично стопанство, в което са отглеждани 14 свине.

При посещението на екипа от експерти от ОДБХ – Бургас в личното стопанство са намерени само 6 живи прасета.

Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

Убиването и обезвреждането на труповете на всички домашни свине ще започне утре, 13 юли, при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на Африканската чума при свинете. В надзорната зона попадат освен обекти тип „лично стопанство“, 1 фамилна ферма за свине и 3 стада с източнобалкански свине.

В 3-километровата предпазна зона се предвижда превантивно хуманно умъртвяване на всички домашни свине.

Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона.

Същевременно в област Плевен е открит труп на умряла дива свиня в землището на село Новачене, община Никопол. Пробата е потвърдена като положителна за Африканска чума по свинете. Това е вторият случай на диво прасе с положителна проба в областта.

Във връзка с потвърдените положителни случаи при две диви свине в общините Никопол и Белене, област Плевен и намерения труп на домашна свиня в землището на границата между община Белене, област Плевен и община Свищов, област Велико Търново, се предвижда превантивно евтаназиране и обезвреждане на всички домашни свине, отглеждани в животновъдни обекти за лични нужди (тип заден двор) и обекти, нерегистрирани по чл. 137 от ЗВД, в населените места на границата между двете общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови