За МОН езиковите гимназии нямат нужда от часове по изкуства

Часовете по музика и рисуване се намаляват наполовина в VII, VIII, IX и X клас

Александра Маркарян 02 ноември 2015 в 18:10 38457 53

Милена Дамянова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Бившият зам.-министър на образованието и настоящ председател на комисията по образование в Народното събрание Милена Дамянова (ГЕРБ) е основният вносител на законопроекта за предучилищното образование - вече приет и обнародван. Под нейно ръководство бяха изработени и проектите за рамкови учебни планове, които бяха публикувани на сайта на МОН непосредствено след изборите

Министерството на образованието е категорично, че няма да отстъпи от позицията си да намали наполовина часовете по изкуства - музика и изобразително изкуство - в VI, VII и IX клас в езиковите гимназии и те да не се изучават в XI и XII клас.

Това стана ясно днес на среща между зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева, председателя на учителския синдикат Янка Такева и директори на учители.

Промяната е заложена в проекта за нови рамкови учебен планове, разработени след приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование. Законът променя структурата на училищното образование - основният етап ще се завършва след VII клас, а не след VIII, както е сега, а гимназията ще се раздели на два етапа - до X и до XII клас, като тези, които решат да учат само до X клас, ще получават диплома, която не им дава право да кандидатстват в университет.

Новите рамкови планове са разработени по видове училища, включително за езиковите гимназии. Те са публикувани на сайта на министерството. Срокът за изпращане на становища изтича на 9 ноември.

При езиковите гимназии учебните часове по изкуствата се намаляват наполовина спрямо сегашния хорариум в VII, VIII и IX клас - във всеки от трите класа ще има по 18 учебни часа музика и изобразително за 36-те учебни седмици. Сега има по 36 часа годишно.

Няма как да има по половин час седмично музика или изобразително изкуство - на практика, тази програма означава, че през първия срок ще има музика и изобразително изкуство, а през втория - не, коментира участник в срещата пред OFFNews.

Проектът предизвика протеста на гимназиите, в които има не просто часове по музика, а и хорове на много високо ниво с успешни международни участия. На днешната среща обаче от МОН били непреклонни, че въпреки протестите на учителите, планът ще остане във вида, в който е разписан в проекта.

Според рамковия учебен план в последните две гимназиални години учениците в езиковите училища ще имат само български, математика, първи и втори чужд език, гражданско образование, физическо възпитание и спорт. Предвидени са и часове за задължително-избираеми и факултативни предмети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!