Quantcast

За година комисията "Златанов" намери конфликт на интереси само при 4 души

Юлиан Христов Последна промяна на 05 април 2016 в 17:47 3404 4

За година комисията

За една година Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е установила конфликт на интереси само при четирима души. Това става ясно от годишния доклад на комисията, станала популярна покрай бившия ѝ председател Филип Златанов. Заради прочутото си тефтерче с поръчки, той получи условна присъда, а скандалът доведе до оставката на шефката на парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия в 41 Народно събрание Искра Фидосова. 

Според доклада на комисията, който е внесен в парламента и предстои да бъде гласуван, за 2015 г. тя е излязла с 271 решения, от които 57 са за установяване или неустановяване на конфликт на интереси. От тях едва четири установяват наличието на конфликт на интереси. Уличените в конфликт на интереси са трима души от централната администрация и местната власт, а един е работил в Здравната каса. 

В същото време в доклада липсва статистика за това колко от решенията на комисията са атакувани в съда и са влезли в сила в действителност. 

След отстраняването на Златанов от председателския пост и напускането на Сабрие Сапунджиева, в комисията работят трима души. Според закона решенията се взимат с гласовете на повече от половината членове, тоест от трима души. Заради липса на мнозинство обаче КПУКИ през 2015 г. не е успяла да се произнесе по 10 производства. За периода от 2013 до 2015 г. неприключилите производства са 35 заради несъбиране на целия състав на комисията.  

И през 2015 г. се запазва големият брой на решения, с които се прекратяват започнали производства. Техният брой за миналата година е 214, а като основни мотиви за това от КПУКИ посочват "нередности по депозираните сигнали", като например: липса на конкретни данни за нарушение, непосочване на лице, заемащо публична длъжност, анонимност, изтекли срокове, липса на свързаност или смърт на лицето, заемащо публична длъжност (1 процент от прекратените производства).

Интересна е и статистиката за събираемостта на наложените от комисията глоби и имуществени санкции. За 2015 г. те са в размер на 939 604,49 лв., но от тях са събрани едва 118 462.07 лв. Утвърденият за годината бюджет на КПУКИ е 1.2 млн. лв., но в доклада се посочва, че комисията е успяла да икономиса 279 505 лв. от тях. 

В доклада като успех е посочен фактът, че разглеждането на повече от половината производства за годината е приключило в законния двумесечен срок. В доклада присъства и изречението, което е задължително за всички предходни доклади до този момент: "Изложените данни дават основание за извода, че през последните години в България е изградена функционираща система за конфликт на интереси".

От комисията посочват като постижение разширяването на източниците, по които образуват производства за конфликт на интереси. Освен основните източници - граждани, държавни органи и юридически места, комисията работи и по сигнали на медии. За тази цел от 1 юни миналата година КПУКИ се е абонирала за медийния мониторинг на БТА. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.04 2016 в 22:30

И четиримата са били"поръчани"...свише.

05.04 2016 в 20:23

Нормално! Както каза мутрата ни премиер това се дължи на факта че корупцията внезапно спряла. Всички интереси са запазени. Още неразбирам защо се надпреварваха да ръсят опорната точка че някой все искал да разклати държавата и стабилния кабинер.

05.04 2016 в 18:55

За сметка на това КОНПИ се отчете достойно. Дори само искът към Цв.Василев си заслужава, а има и други 20-30 милиона вече реализирани.Събирането им под една шапка и делегирането на повече правомощия отваря допълнителни перспективи. Изобщо, след като "изкопах" закона и го прочетох, намирам че критиките към него са пресилени, а вероятно и манипулативни. Най-малкото защото критиките бяха разпространени без препратка или цитат на оригиналния текст на закона.
http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=1999

05.04 2016 в 18:40

за колкото са им платили - толкова са написали

баси паразитната държава