Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Всеки, който е продал колата си, да провери дали новият собственик я е пререгистрирал

OFFNews 25 май 2018 в 23:02 14347 5

Всеки, който е продал колата си през последните години, да провери дали новият собственик я е пререгистрирал.

За това призоваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, омбудсманът Мая Манолова, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов след координационна среща във връзка със зачестилите дела в Гърция срещу българи, които са продали своите автомобили, но те не са били пререгистрирани и с тях е било извършено престъпление или административно нарушение.

Министрите Захариева и Радев вече поставиха въпроса пред гръцките си колеги на 4 и 5 май в Солун, а те обещаха да окажат съдействие за изясняване на всеки един от казусите.

На 8 май в гръцкото МВнР беше проведена и специална среща с временно управляващия посолството ни в Атина за представяне на случаите, в които невинни бивши собственици на пътни превозни средства биват привлечени под отговорност за престъпления, извършени от новите собственици или други трети лица.

Ще поискаме консулски консултации между двете страни, в които ще участват представители на Министерството на правосъдието и на Омбудсмана. Имаме сигнали за случаи, в които гръцкият съд не приема за доказателство нотариално заверен договор за покупко-продажба и ще предприемем постъпки тези официални документи да бъдат признавани, заяви Екатерина Захариева.

Моля собствениците на автомобили, които са ги продали, също да проверяват дали новият собственик ги е пререгистрирал, призова тя.

До декември миналата година при прехвърляне на кола новият собственик трябваше в 14-дневен срок да отиде в КАТ и да си извади нов талон. Ако не направи това, следваше глоба от 50 лева. От нова година нотариусите изпращат автоматично документацията в КАТ. Ако пререгистрацията не стане до месец, глобата е 200 лв. Ако не стане до 2 месеца, следва дерегистрация. Каквито документи поискат гръцките власти, ще ги дадем. Говорих и аз с гръцкия колега. Всички да проверят собствеността си - говоря за бившите собственици, говорил съм МВР веднага да им съдействат, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Омбудсманът Мая Манолова призова за драстични санкции, ако новият собственик не пререгистрира купеното пътно превозно средство в кратък срок.

Според нея, трябва да се съобщи категорично на гръцката страна, че не може да не приемат официални документи, какъвто е завереният от нотариус договор.

Участниците в срещата се договориха да бъде създадена и работна група, която да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не се създава ненужен административен натиск върху гражданите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

5

Oggie Petkov

27.05 2018 в 20:36

И на мене данъчните 10 г. ми търсиха кола, която лично при тях бях обявил, че съм я продал. Накрая трябваше да подпиша, че поради давност са ми "опростили греховете" и повече няма да ме търсят за тази кола. Нито дума, че пропускът е от тяхна страна.

15414

4

Hihi1981

26.05 2018 в 11:23

Да съдят държавата,че не си върши работата!!! Някой да е чул за дерегистрация?!!

23293

3

Стефан

26.05 2018 в 11:06

Ъхъ. евроценности, значи.
Или гръкоценности.
Текущата вънкашна министърка не знае за кво става дума, бившето президентче банов, което има повече имоти в гръцко, отколкото в българско - също не знае ...

11464

2

Sin

26.05 2018 в 09:29

Това не е държава, а мутренско-комуноидна кочина. А за продажба на жилище вероятно ще искат внуците до девето коляно да следят !?!? Полиция, КАТ, данъчни вече да не са станали отделни сатрапии ? Вижте постинг Nr.1. Излиза, че КАТ и данъчните изобщо не са свързани. И дори отделните данъчни служби не са свързани една с друга или са на ниво Каменна ера. Спомням си през 1995-96г. продадох кола и ме пратиха в Нотариуса да взема бележка, че не съм я крал. Бележката струваше 2 лв ?!?! Нищо не се е променило, същите простаци и мутрафони са на власт.

14048

1

voododoll

26.05 2018 в 00:12

Тая вода я пих вече! Само че и КАТ и данъчните бяха за глоба. Новия собственик я беше пререгистрирал в срок, но КАТ не бяха уведомили данъчните както се предполагаше да стане и от мен искаха да платя данък за години назад, в които колата не е била моя и новия и собственик е плащал данък. Изгубих си няколко дни от живота за да си извадя уведомление от КАТ и да ми отпаднат данъците... както и стана, ма защо трябваше да става така изобщо?
 
X

Подкастът на OFFNews