Военният канал купил собствените си филми за 2 бона

Юлиан Христов 03 април 2014 в 17:56 3092 0

Военният телевизионен канал (ВТК) изкупил собствена филмова продуция за 2100 лв. през 2011 г. Това става ясно от решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), което е потвърдено от Върховния административен съд на 18 март 2014 година. 

Производството е било водено в Комисията срещу служители на агенцията „Военни клубове и военно-почивно дело“, под чиято шапка е и ВТК.

Сред уличените в конфликт на интереси, освен директорът на информационния център на МО по това време Асен Сираков, е и Григори Недялков – бивш водещ на новините в БНТ и понастоящем шеф на пресцентъра на Министерството на отбраната. През 2010 година той е ръководил отдела „Електронни издания и филми“.

Според решението на КПУКИ, което е подписано и от бившия ѝ вече председател Филип Златанов, Сираков и Недялков заедно с още двама души, работещи в канала, са участвали в състава на комисия, която взимала решения за изплащане на авторски хонорари на самите тях.

Според установеното от комисията годишно дирекцията произвеждала около 30 филма. Една част от тях - средно 15 филма, се одобрявали предварително в началото на годината с подпис на министъра на отбраната като това представлявал планът за работа през текущата година. За около 14 продукции на отделните въоръжени сили се предоставя бюджет за изготвянето им, който се разпределя пропорционално между режисьора, сценариста и оператора. Този бюджет обикновено е около 2000 лева за хонорари по авторски права. На Агенцията се отпуска бюджет между 1000 и 2000 лева, като предварително се задава заглавието и тематиката. 

КПУКИ установила обаче, че четиримата са разпределяли тези средства на себе си. Според Комисията те са сключили граждански договори за изпълнение на дейности, извън кръга на служебните им задължения и в качеството им на лица, заемащи публична длъжност, са приели собствената си работа по тези договори.

В конкретния случай нарушението на закона идва от това, че четиримата са одобрявали сами своята работа и разрешавали да си изплатят възнаграждения. Според текста в закона - лице, заемащо публична длъжност, няма право да участва в обсъждането и приемането на актове в частен интерес.

Григори Недялков, който е в отпуск, не отговаря на мобилния си телефон. От МО съобщиха за OFFNews, че ръководството е наясно с решението на съда. Визираният период, в който Недялков е уличен в конфликт на интереси обаче, бил по време на друго ръководство на МО, уточниха от ведомството. Все още не е ясно какво решение ще вземе военният министър Ангел Найденов и дали ще отстрани Недялков, който като шеф на пресцентъра, е част от политическия кабинет на министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!