Властта даде заден - няма да праща в затвора за снимка от протест

OFFNews 15 януари 2014 в 13:30 2474 2

Властта се отказа от намерението си да криминализира фотографирането на хора на обществени места без тяхно съгласие. Наказателният кодекс бе приет днес от правителството без спорната поправка.

Текстът предвиждаше до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие. Това провокира недеволството на правозащитни организации, които видяха в мярката опит за натиск срещу журналистите и гражданите, снимащи по протестите.

От Министерството на правосъдието мотивираха отпадането на текста "с оглед изключителния обществен интерес и реакция", но поясняват, че понастоящем тези деяния са забранени от Конституцията, като срещу тяхното осъществяване има гражданскоправен ред за защита.

От съобщение на ведомството до медиите става ясно, че проектът е бил предоставен за обществено обсъждане и съгласуване с други институции едва за няколко дни. Това са работните дни около Коледа и Нова година, като НК е публикуван на 21 декември. "След проведената широка обществена дискусия, всички конструктивни предложения  бяха взети предвид", се казва в прессъобщението на МП.

От министерството все пак се ангажират с по-широко обсъждане на проекта заедно с магистрати, научните среди, гражданските и правозащитни и депутати. 

За първи път в НК е предвинено наказание за цензура, като за това престъпление са предвидени до 4 години, ако цензурата е наложена от длъжностно лице.

В приетия проект е предвиден нов вид наказание за осъдени у нас чужденци. Към присъдата им може да бъде включвана забрана да пребивават в страната и да преминават през нейната територия за срок от три до десет години, като това наказание ще бъде изтърпявано след изтичане на лишаването от свобода. 

От наказанията отпада най-тежкото досега наказание у нас - доживотният затвор без право на замяна. 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!