Ударът, който ще бъде нанесен на МВР, не може да бъде оправен 20 години напред

OFFNews 04 ноември 2015 в 08:07 4562 10

Ударът, който ще бъде нанесен на МВР, не може да бъде оправен 20 години напред

Сигурността е сектор, за който трябва да има пари, тъй като ситуацията може да излезе извън контрол, каза пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той уточни, че синдикатът няма да оглави протестите на служителите на реда.

Твърде възможно е да участват наши хора, които са засегнати от това, което се говори, т.нар лица, работещи по трудово правоотношение. Има ги в МВР, в армията. Подчертавам, няма как ние да играем водеща роля в този процес, коментира той.

Според Манолов протестът не е свързан само със социалните права на служителите на реда.

Това се превръща в проблем на цялата система на сигурността. Това третиране на всички системи едниствено и само като някакъв набор от пари, някъде може да се изтърпи, някъде може да убие по-бавно една или друга система, но системата за национална сигурност ще загине съвсем бързо, защото хората ще я напуснат. Те вече я напускат, обясни синдикалният лидер.

Той предупреди, че ако не се вземат адекватни мерки, може да има сериозни последици за полицията и армията.

Ударът, който ще бъде нанесен на МВР, не може да бъде оправен 20 години напред. И на армията, в това число, обясни Манолов.

Вчера от КТ"Подкрепа" заявиха, че ще поискат и среща с премиера Бойко Борисов. Според тях министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не е автор на предложенията за орязване на социалния пакет за полицаите.

Шест години след предишните протести на полицаите, от които пет години управлява Бойко Борисов, само камери са монтирани, за да се следи работата на патрулиращите полицаи. Не се сещам за друга придобивка, коментира пред БНР депутатът от БСП Красимир Янков.

Той уточни, че ръководството не може да се справи:

В момента има хаос, изтичащ от ръководството. Постоянно променящи се задачи към служителите - да се пази границата, да се предотвратяват безредици като в Гърмен и Орландовци. Полицаите трябва да работят с ненормирано работно време. Това не е реформа. Условията на труд на полицаите са същите, каквито бяха преди шест години. Проблемът е с натрупване. Става въпрос за тежки условия на труд. Ненормираният работен труд се отразява дори на личния им живот.

Според него дори оставката на Бъчварова и Горанов няма да са достатъчни.

БСП не подкрепя предложения от управляващите бюджет за догодина, съобщи той и призова за оставка на премиера и правителството заради ескалацията на напрежението в МВР. Депутатът настоя за предсрочни избори още догодина, тъй като кризата не е само в сектор сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews