Владици се срещнаха със социалния министър

OFFNews 22 ноември 2023 в 11:56 696 0

Митриполити и министър Шалапатова

Снимка Българска патриаршия

Среща между митрополити от Светия синод и министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се състоя днес в сградата на Светия синод, съобщиха от Българската патриаршия. 

Темите, които бяха обсъдени, бяха свързани със социалните грижи към деца и подрастващи, обръщането на особено внимание върху ранното детство и грижата за самотните родители и възрастните хора.

Митрополитите запознаха министър Шалапатова с дейностите, които Българската православна църква организира в епархиите си - социални кухни, детски лагери, преподаването на предмета "Религия-Православие". Министър Иванка Шалапатова изрази своето голямо желание за сътрудничество с Църквата във всички социални дейности, където това е възможно.

Проблемът с демографската ситуация в страната също бе поставен като въпрос, върху който трябва да се работи, за да се насърчава раждаемостта, подпомагането на младите семейства и грижата за децата. Митрополит Гавриил сподели, че в обществото ни все повече има нужда от това то да се учи на милосърдие и любов към ближния, към другия. Той сподели и за своя опит в образованието на децата в Ловчанската епархия.

Друга основна тема бе подпомагането на създадените досега и организиране на нови социални кухни, които да подпомагат повече хора, които имат нужда. Това би било възможно в едно реално сътрудничество между Църквата и Министерството на труда и социалната политика. Организирането на детски лагери в епархиите на БПЦ също бе обсъдено, като и двете страни се обединиха около това, че такива дейности подпомагат развитието на децата и тяхната социализация в обществото.

В края на срещата министър Иванка Шалапатова изрази надеждата си за повече такива разговори и предприемане на конкретни действия в полза на обществото и хората в нужда, както и тясно сътрудничество с Българската православна църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!