Вижте най-красивите сови на Пловдив (снимки)

Нощните птици зимуват в дворовете на две детски градини под тепетата

OFFNews 25 декември 2016 в 10:00 14598 1

„Любопитното е, че двете големи колони на горските ушати сови в Пловдив се намират в дворовете на детски градини. Вероятно птиците се чувстват по-сигурни сред хлапетата“, казва Добромир Добрев. Той и брат му Владимир от десет години всяка седмица навестяват совите. Идват да ги преброят и да се убедят, че са добре, пише сайтът Plovdiv Time.

Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) отбелязват, че през годините броят на совите в европейската столица на културата намалява. При по-топли редиците им съвсем оредяват.

В началото на зимата горските ушати сови се събират заедно на колонии от 200-300 птици. Прекарват заедно студените месеци. През деня кротуват и подремват в короните на високите дървета. Надвечер се оживяват и политат на лов. Заради тях нощем нито една мишка в Пловдив не може да се чувства във безопасност. Когато листата съвсем окапят, се преместват в прикритието на бодличките в елите и боровете.

Напролет започват флиртовете между тях и по клоните започват да се обособяват двойки. Размножителният им период започва през февруари – март.

„За разлика от други хвъркати, те не изпълняват брачни танци, но пък се чува романтично бухане от всички страни“, обяснява Владимир.

Когато оформят двойки, совите се заселват из целия град – по парковете, тепетата и горичките край Марица.

Обикновено снасят по три-четири яйца, които женската мъти през април-май.

„Тогава често получаваме сигнали от загрижени граждани са паднали на улицата малки. Случва се да паднат от гнездата при силен вятър, а понякога по-дебелите птичета избутват по-кльощавите“, подчертава Добромир.

Ако совата е здрава, я качват обратно в гнездото с кран. Ако има нещо счупено, а завеждат на лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Пловдивчани най-често се оплакват от кулинарните навици на совите. Нощните грабливи птици са отлични ловци. Имат невероятно развит слух – могат от сто метра да чуят как мишката лази под тревата или под снега. Спускат се изневиделица и я сграбчват. Убиват я с нокти и я гълтат гризача цял. След обяда го изплюват безцеремонно на улицата, което предизвиква недоволството на отделни съкварталци.

Двете колонии зимно време обитават високи дървета край две детски градини – едната в Тракия, а другата в район „Централен“. Малчуганите се радват на птичата компания, грижат се за тях и играят различни образователни игри за пернатите.

Горските ушати сови избират сравнително тихи места в града, където да не бъдат обезпокоявани.

„Добре е хората да знаят, че птиците са защитен вид, освен това са и много полезни – ловят мишки и други гризачи. Не бива да ги притесняват“, съветва Владимир.

Той допълва, че горските ушати сови се ползват с лош имидж заради един своя братовчед – кукумявката. Счита се, че тя носи лош късмет и е вестител на смъртта. В същото друг техен близък роднина – бухалът, е от векове е символ на мъдростта, както показва и сагата за Хари Потър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14564

1

случайно прочетох

25.12 2016 в 11:52

Чудесни снимки са направили!А и е похвално, че се грижат за тези красиви птици!
На пловдивчани благородно завиждам, че могат да им се радват.