Вирусолог: Бързите тестове за COVID-19 изместват PCR. Те са добро решение

OFFNews 07 ноември 2020 в 09:12 6845 1

PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове.

Това мнение изрази завеждащият отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни заболявания доц. Любомира Николаева-Гломб пред БНТ.

Тя обясни, че в центъра се правят валидации, за да се види каква е надеждността на даден бърз тест. "Смея да твърдя, че бързите тестове към момента са едно добро решение", допълни вирусологът.

"Чрез PCR тестовете може веднага да се разбере на какъв етап от инфекцията е пациентът. Ние работим по тази методика. Изключителната чувствителност на PCR теста в момента натоварва системата, изкарва много хора контактни, а всъщност не всеки човек е толкова заразен. Моето мнение на вирусолог е, че достоверността на бързите, антигенни тестове, е много добра", каза доц. Николаева.

Тя обясни, че голяма част от хората задържат антителата си поне 5 месеца. Имунодефицитните състояния са относително редки, почти всички хора са със здрави имунитети, категорична е доц. Николаева.

През тези 10 месеца бяха направени колективи, които изследваха и установиха, че маската предпазва и намалява риска в значителна степен, обясни доц. Николаева.

Тя допълни, че е било направено изследване и в закрито помещение какво се случва, ако има болен и здрав човек, които общуват. При помещение 10 кв. м, 3 м височина другият човек има шанс да се зарази едва след 80 минути, ако е правилна вентилацията. 

Около 40 млн. са неактивните случаи, от тях 29 човека вероятно са повторили инфекцията. Част от тези случаи са проследени внимателно. Първият реинфектиран човек е китайски IT специалист. След като оздравява, той посещава Испания и Латинска Америка по работа, после се връща в Китай. Там има страшно строг контрол - всеки влизащ минава в двуседмична карантина, след това се изследва с PCR тест, който установява, че той отново е реинфектиран, обясни специалистът за риска от повторно заразяване с опасната инфекция.

"В Центъра по заразни и паразитни болести работим на предела. Ние сме референтната лаборатория - при нас ежедневно пристигат по 600-700 проби и в голямата част от времето това се обработва още в същия ден", допълни още експертът.

Спасението е в изграждане на доверие към това, което говорят експертите. Абсолютен синхрон между това, което казват експертите и политическите сили, и така да се изгради доверие в населението, смята доц. Николаева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови