Ветроходецът Павлин Надворни вече плава в Пасифика към нос Хорн

OFFNews 01 януари 2024 в 14:55 2403 0

ветроходец

Снимка Фейсбук/Павлин Надворни

Павлин Надворни

Навръх Нова година – в 11.35 ч. наше време, българският ветроходец Павлин Надворни, които е един от 20-тимата участници в регатата за самотни мореплаватели Global Solo Challenge, пресече меридиана на вторият велик нос в надпреварата - Лийуин (Leeuwin) в Австралия.

„Бих казал, че това е най-хубавият и неочакван новогодишен подарък", написа Надворни в профила си във Facebook.

Oпределяна като най-тежкото международно състезание за ветроходци и „Еверест на океанското ветроходство", Global Solo Challenge се провежда без прекъсване и никаква външна помощ. Тя е само за едночленни екипажи и по класическия маршрут с преминаванто на нос Добра Надежда в Африка, край който Надворни премина на 5 декември, австралийският нос Лийуин и нос Хорн в Южна Америка,.

Павлин Надворни по пътя към ветроходния Еверест)

Плаването на Надворни, което започна на 21 октомври от Ла Коруня – началната и крайна точка на Global Solo Challenge, се очаква да продължи около 150 дни. За това време ветроходецът ще проплава около 26 000 морски мили, значителна част от тях в полосата между 40 и 60-градусовите ширини в Южното полукълбо в изключително сложен, технически и психически, район за плаване.

До момента лагът на яхтата на Павлин Надворни – „Еспресо Мартини", с която плава, сочи изминати повече от 10 000 морски мили.

„Изключително сме щастливи, че от тук нататък ще развяваме българския флаг във водите на Тихия Океан.

Следващата важна точка от нашия маршрут е средата на обиколката, която се намира южно от остров Тасмания. А следващият – последен и най-легендарен от Великите Носове на Южния Океан - ни очаква в неприветливите води на границата между Пасифика и Южния Атлантик. Надяваме се и той да е благосклонен към нас и да ни пропусне по пътя към дома", пише още Надворни, който вече плава в Тихия океан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки