Вече сме длъжни в трудовите договори да описваме къде ще сме ''хоум офис''

С промени в Кодекса на труда се урежда т.нар. ''право на изключване'' на служителите - да не отговарят на работодателя си извън работно време

Ружа Райчева 14 март 2024 в 13:55 15717 4

Снимка Getty Images

Депутатите окончателно регламентираха работата от разстояние с промени в Кодекса на труда на второ четене. 

Промените в КТ са част от Националния план за възстановяване, в съответствие с европейското законодателство. Те са закъснели - срокът за приемането им мина в края на 2023 г.

От 191 гласували народни представители "за" бяха 160, "против" - 29, а 2 се въздържаха по законопроекта, внесен от Министерския съвет. 

Отсега нататък обаче мястото, от което ще се работи от разстояние, следва да се впише в трудовия договор. Служителите ще са длъжни да опишат мястото подробно пред работодателя си, за да е сигурен той, че то отговаря на условията за безопасност. По предложение на ПП-ДБ мястото за работа от разстояние, определено в договора, може да е повече от едно. 

В трудовия договор ще се определя мястото на работа от разстояние, като така ще се създаде възможност работодателят да контролира изпълнението на възложената задача, пишат вносителите от МС. Създава се автоматизирана система за отчитане на работата от вкъщи. Работодателите ще са длъжни да предоставят данни от нея, ако служителите им ги поискат.

Намалява се отговорността на работодателите при настъпване на трудова злополука, когато работещият от разстояние не е спазил правилата за безопасност. Същевременно се регламентира отговорност на работодателите за гарантиране на заплатите на работниците и служителите при веригите от подизпълнители.

В КТ се залага т.нар. "право на изключване", според което работещите имат право право да не отговарят на работодателя си по време на междудневната или седмичната си почивка. 

По време на дебатите Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи в трудовия договор да може да се уговаря повече от едно място на дистанционно работно място. Той аргументира предложението си с повече гъвкавост за служителите, както и сигурност за работодателите, че при проверка всичко ще е изрядно. Предложението му се прие. 

Цветан Предов от "Има такъв народ" му опонира, че така се губи смисъла на работата и окомплектоването на работата от разстояние. Божанов му отговори, че например при смяна на местоживеенето, то да не трябва при всяка промяна да се променя трудовия договор. 

След този кратък дебат депутатите преминаха към гласуване на законопроекта на второ четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

4

leomesi

20.03 2024 в 10:19

А ако сме една седмица на морето - да упоменаваме ли :) Или ако отидем до съседното кафене да си свършим задачите, докато пием кафенце

17439

3

мнение от IP

19.03 2024 в 10:46

Слава богу, че може да има свободни устни договорки между работодатели и служители, че да се свърши и някаква работа реално в интерес и на двете страни...

1005

2

ОнаясМетлата

15.03 2024 в 02:03

Ама аз искам да не си играя на занеси/изпрати на трудовата книжка при постъпване на работа... Не да описвам подробно къде точно ми е бюрото вкъщи.

И проблем ли ще е, ако реша да взема лаптопа и да отида да работя от кухненската маса? Или и нея трябва да я регламентирам... Мога ли да напиша общо "всеки имот, в който имам естествено или договорно право на ползване" или трябва ръчно да дам на работодателя си справка за имотното състояние на родата?

Правото на изключване е супер. А може ли да регламентираме и почасова ставка, която да работи? Така ако нещо се подпали по Великден и ама само аз мога да го оправя и се логна за 2 часа мога да си "чарджа" шефа и той си ми плати?

605

1

Wenc

14.03 2024 в 15:02

Няма по-тъпо нещо !! В цял свят ,та дори консервативна европа може да работиш от където си искаш.. без всякакви такива глупости.
Не е истина колко са ограничени тия нашите уж.. много разбиращи..

 
X

Да помогнем на украинските деца!