Вече има образец за COVID сертификат на ЕС за преболедували

OFFNews 04 юни 2021 в 22:03 2239 0

Снимка Министерство на здравеопазването

Със своя заповед от днес, 4 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образец на Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за преболедуване на COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Сертификатът е валиден от 15-ия до 180-ия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19. Той се създава в Националната информационна система за борба с COVID-19 за лицата, които са регистрирани като потвърдени случаи на COVID-19 и вписани в Националната информационна система за борба с COVID-19. а За да получат сертификат преболедувалите трябва да посочат във формата на сайта телефонния номер, който е бил подаден в РЗИ при карантинирането им

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система - https://his.bg.
Заповедта влиза в сила от 5 юни 2021 г.

При пътуване притежателят на цифров сертификат на ЕС за COVID по принцип трябва да бъде освободен от ограниченията на свободното движение. Страните от ЕС следва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на цифров сертификат на ЕС за COVID, освен ако те не са необходими и пропорционални с оглед на опазването на общественото здраве, пише в сайта на ЕК. В такъв случай – например при вземане на мерки във връзка с будещи безпокойство нови варианти – съответната държава от ЕС ще трябва да уведоми Комисията и всички останали страни от Съюза и да обоснове решението си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!