За някои от нас готвенето e сред най-приятните занимания, а за други – едно от най-досадните задължения от ежедневието. Факт е обаче, че това е процес, който изисква отдаденост, внимание, упоритост и, най-вече, желание. В противен случай нещата се получават трудно. Повечето хора не понасят готвенето именно заради отделяните миризми, с които могат да се справят единствено чрез проветряване или с помощта на качествен абсорбатор. Именно този уред е основният начин да запазите пространството в дома си свежо и свободно от нежеланите аромати, които неминуемо спохождат жилището след всяко готвене.
Размер на абсорбатора
Изключително важно е да впишете уреда в пространството, което кухненското помещение предлага. В повечето случаи абсорбаторът се планира предварително, едновременно с проектирането на кухнята. Ако обаче сте решили да закупите устройството на по-късен етап, при вече монтирани кухненски елементи, важно е да измерите внимателно пространството, което можете да отделите за абсорбатора.
Капацитет на работа
Важно е той да бъде адекватен на големината на помещението – кухнята или трапезарията. За да измерите кубатурата на стаята е нужно да умножите широчината, дължината и височината ѝ. В зависимост от кубатурата всеки консултант може да Ви предложи уред с нужната мощност и капацитет на работа. Добре е корпусът на абсорбатора да не бъде по-широк от готварския плот на печката.
Аспирацията
Системата за аспирация също има голямо значение. Двата основни принципа са отвеждане на миризмите и изпаренията извън помещението и абсорбиране. В повечето случаи съвременните модели предлагат и двата варианта. Във всеки случай, извеждането на изпаренията навън е по-пестеливият и, в общи линии, по-ефективният метод. При него не се използват допълнителни филтри. От изключителна важност тук е коминната система на сградата, в която живеете, да бъде качествено изградена.
Мощност и ефективност
Капацитетът на абсорбатора се измерва в кубични метри на час (м3/h) и показва количеството въздух, което уредът може да изсмуче за единица време. По-високата мощност често означава и по-висок капацитет на работа. Има случаи обаче, в които дори по-слаби абсорбатори могат да бъдат по-ефективни и енергоспестяващи.
Идеи за по-добра работа на абсорбатора
Всеки специалист би Ви посъветвал да включвате абсорбатора десетина минути преди да започнете да готвите. След като храната е готова, добре е да оставите устройството да работи още десетина минути. По този начин ще сте сигурни, че и последните остатъци от миризми по тръбите и филтрите ще бъдат премахнати.
Задължителен момент от поддръжката е и честото почистване на абсорбатора от събралите се при работата му мазнини или други замърсявания.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Азербайджанските авиолинии спряха полетите до седем града в Русия
Путин отхвърли предложението на екипа на Тръмп за мир в Украйна
Високите цени на храните помрачават празничното настроение в Русия
Израел порази цели на хусите в Йемен