Важни стъпки при избора на абсорбатор

OFFNews 22 февруари 2021 в 09:30 2525 0

За някои от нас готвенето e сред най-приятните занимания, а за други – едно от най-досадните задължения от ежедневието. Факт е обаче, че това е процес, който изисква отдаденост, внимание, упоритост и, най-вече, желание. В противен случай нещата се получават трудно. Повечето хора не понасят готвенето именно заради отделяните миризми, с които могат да се справят единствено чрез проветряване или с помощта на качествен абсорбатор. Именно този уред е основният начин да запазите пространството в дома си свежо и свободно от нежеланите аромати, които неминуемо спохождат жилището след всяко готвене.

Размер на абсорбатора

Изключително важно е да впишете уреда в пространството, което кухненското помещение предлага. В повечето случаи абсорбаторът се планира предварително, едновременно с проектирането на кухнята. Ако обаче сте решили да закупите устройството на по-късен етап, при вече монтирани кухненски елементи, важно е да измерите внимателно пространството, което можете да отделите за абсорбатора.

Капацитет на работа

Важно е той да бъде адекватен на големината на помещението – кухнята или трапезарията. За да измерите кубатурата на стаята е нужно да умножите широчината, дължината и височината ѝ. В зависимост от кубатурата всеки консултант може да Ви предложи уред с нужната мощност и капацитет на работа. Добре е корпусът на абсорбатора да не бъде по-широк от готварския плот на печката.

Аспирацията

Системата за аспирация също има голямо значение. Двата основни принципа са отвеждане на миризмите и изпаренията извън помещението и абсорбиране. В повечето случаи съвременните модели предлагат и двата варианта. Във всеки случай, извеждането на изпаренията навън е по-пестеливият и, в общи линии, по-ефективният метод. При него не се използват допълнителни филтри. От изключителна важност тук е коминната система на сградата, в която живеете, да бъде качествено изградена.

Мощност и ефективност

Капацитетът на абсорбатора се измерва в кубични метри на час (м3/h) и показва количеството въздух, което уредът може да изсмуче за единица време. По-високата мощност често означава и по-висок капацитет на работа. Има случаи обаче, в които дори по-слаби абсорбатори могат да бъдат по-ефективни и енергоспестяващи.

Идеи за по-добра работа на абсорбатора

Всеки специалист би Ви посъветвал да включвате абсорбатора десетина минути преди да започнете да готвите. След като храната е готова, добре е да оставите устройството да работи още десетина минути. По този начин ще сте сигурни, че и последните остатъци от миризми по тръбите и филтрите ще бъдат премахнати.

Задължителен момент от поддръжката е и честото почистване на абсорбатора от събралите се при работата му мазнини или други замърсявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков