Васил Велев: Хора, които са работили и са се осигурявали при еднакви условия, трябва да имат еднакви пенсии

Ако има съответствие между осигурителния принос и получаваната пенсия, ще ограничим стимулите за сивата икономика, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

OFFNews 10 юли 2021 в 19:23 20805 0

Снимка Архив

Справедливо е да се преизчислят пенсиите, за да могат хора, които са работили и са се осигурявали при еднакви условия, да имат еднакви пенсии. Ако има съответствие между осигурителния принос и получаваната пенсия, ще ограничим стимулите за сивата икономика.

Това каза по Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той обясни и защо според него се е натрупала несправедливост в размера на пенсиите с времето:

"Пенсията се формира като средния осигурителен доход към момента на пенсиониране се умножи по сумата от съотношението на личния осигурителен доход към средния осигурителен доход за всеки месец трудов стаж. Всичко това се умножава по коефициент от 1,2% за година трудов страж. Ако приемем такъв опростен модел, за да може всеки да го сметне приемаме, че цял живот човек се е осигурявал на средния осигурителен доход и вземем предвид средния осигурителен доход в момента на пенсионирането му това се умножава по 1,2% за 40 години трудов стаж. За 2008 година средния осигурителен доход е бил 500 лв. Към 2008 г. пенсията му би била около 276 лв. През годините обаче тази пенсия е индексирана всяка година по швейцарското правило – половината от ръста на осигурителния доход и половината от ръста на инфлацията. У нас е в пъти по-висок ръста на доходите от инфлацията."

Според Велев по този начин една пенсия от около 200 лв. през 2008 индексирана всяка година, към 2020 би станала 456 лв. Но ако през 2020, при същите условия се е пенсионира човек, би получил 513 лв пенсия.

"Абсолютно същия принос за осигурителната система, а накрая получава по-висока пенсия заради швейцарското правило. Затова е справедливо да се преизчислят пенсиите, за да могат хора, които са работили и са се осигурявали при еднакви условия да имат еднакви пенсии. Ако приемем варианта просто да се увеличи коефициента, всички ще получат по-високи, но тази несправедливост ще се запази."

По думите на Велев, ако има съответствие между осигурителния принос и получаваната пенсия, ще се ограничат стимулите за сивата икономика.

Председателят на АИКБ коментира, че България отделя от БВП по-малко пари за пенсии от средноевропейското ниво, но е горе-долу в средата 8%, при 11% средно ниво за Европа. След нас има още 12 държави.

"Не сме навсякъде под средноевропейското – например за съдебната власт и за полицията сме на първо место. Там ние отделяме най-много средства от бюджета от целия ЕС, примерно за полицията 1,4% при 0,9 средно в Европа, за разлика от образованието, където сме сред най-изоставащите и само две държави има след нас", посочи Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!