Валентина Василева, ЕНП: БАБХ помага за разпространението на чумата (видео)

OFFNews 26 юли 2019 в 09:37 7943 1

С действията си Българската агенция за безопасност на храните не само че не ограничава, а спомага за разпространението на африканската чума по свинете. Това заяви за OFFNews лидерът на Единната народна партия (ЕНП) Валентина Василева.

Тя обясни, че е останала потресена от мерките за справяне със заразата в бургаското село Зидарово.

"Там не е останало нито едно прасе, но е шокиращо колко непрофесионални и неадекватни са мерките за дезинфекция", категорична е Василева.

Председателят на ЕНП е посетила селото, след като на 13-и юли там са били евтаназирани свинете.

"Никъде по пътя нямаше табели, които да предупреждават за навлизане както в трикилометровата, така и в 10-километрова зона от откритото огнище на болестта. Нахвърляна бе слама, която се пръска и дезинфектира, но това се е правило само от 9 сутринта до 16 ч следобед, сякаш след 16 часа заразата не се разпространява", обясни Василева.

Тя разказа и че съвсем близо до табелата на селото е имало купчина с гащеризони, торби и отпадъци на служителите на БАБХ, пристигнали да умъртвят прасетата.

"Целият този боклук висеше по храстите, когато отидохме. Имало е и друга купчина в центъра на селото, която самите жители са прибрали, въпреки че по наредба всички използвани материали за еднократна употреба би трябвало да бъда унищожени", каза още Василева.

Според лидера на ЕНП в оборите на стопанствата с унищожените животни са останали слама и непочистени фекалии, а повторно обезпаразитяване не е извършено.

"Би следвало да се открият векторите и да се унищожат бълхите и кърлежите, които разпространяват болестта. Това също не е направено", каза тя.

Василева разказа още, че съвсем близо до първите къщи и само на 10 метра от реката са открили място, от което се е носила ужасна воня.

"Избитите свине бяха заровени едва-едва и върху им бе нахвърляна малко пръст. Хората от Зидарово са отишли с багер, сами да дозаровят труповете на умъртвените животни", обясни лидерът на ЕНП.

Според нея всичко това създава условия и спомага за по-нататъшното разпространение на заразата. Никой не е дезинфикцирал автомобилите, а има постоянен поток от агрофермите за плодове и зеленчуци в региона до борсите в Бургас и Созопол. Това се случва в пика на туристическия сезон.

„Изкривена е представата на всеки политик който си въобразява, че проблемът е в снимките и видеото, показващи действителността, а не в самата действителност. Г-жа Танева от какво се притеснява – От снимките или от чумата? Целият месарски бранш е на нокти заради десетките милиони загуби. Дребният производител е обречен да остане без поминък, а министърът на земеделието се притеснява за десет снимки и две видеа. Така че, да прецени дали уволняването на някакъв регионален началник ще реши проблема, след като е пламнала цялата държава. Шефът на БАБХ си има име и се казва Дамян Илиев. Ако някакви други аргументи я спират да потърси сметка първо от него, то явно причините не са свързани нито с нейната, нито с неговата публична дейност”, коментира още Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови