Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В София се проведе водосвет на бойните знамена (снимки)

OFFNews 06 януари 2015 в 14:18 3321 0

Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия беше отслужен на Богоявление. 

Стара традиция повелява не само отслужването на великия Богоявленски водосвет, но и благославянето на бойните знамена. По този начин се свързват трите изяви на българския народ и българското общество: неговата вековна духовна опора – православната църква, неговата сигурност в лицето на Българската армия и неговата държавност.

Традицията, запазена през столетията като скъпо наследство от нашите деди, превъплъщава у себе си идеята за единството на църква, народ и общество като гаранция за пребъдването ни след всички изпитания, на които е бил подлаган през хилядолетната ни история нашият славен народ. Това заяви Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в словото си по време на традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

Водосветът бе отслужен пред паметника на Незнайния воин в София днес. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и други представители на местната власт, общественици, граждани и други.

Богоявленски водосвет бе отслужен във всички гарнизони на Българската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews