Честваме Богоявление

OFFNews 06 януари 2015 в 07:31 2195 0

На 6 януари отбелязваме един от най-почитаните християнски празници - Богоявление. 

По традиция на днешния ден навсякъде, където има водоем, се извършва хвърляне на кръста от местната църква. Според част от поверията, ако кръстът, хвърлен във водата замръзне, то годината ще бъде здрава и плодовита. Здраве и щастие чакат този, който успее да се "пребори" и да извади кръста от водата. 

В Калофер ще се извие по традиция мъжко хоро в ледените води на река Тунджа. Ритуалът се изпълнява под звуците на калоферски гайди, а мъжете пеят и развяват националния трибагреник. Обичаят съпътства хвърлянето на кръста в Тунджа и е сред най-големите атракции на този ден.

В София тържественият водосвет ще бъде отслужен от 13:00 часа до езерото в ж.к "Дружба", след което ще бъде проведен ритуалът за изваждане на Светия кръст от водите на езерото. 

В Бургас празничната програма ще започне в 08:30 часа с литургия. Кръстът ще бъде хвърлен в Черно море.

Във Варна празникът също ще започне в 08:30 с тържествена литургия в катедрален храм "Свето Успение Богородично". Богоявленският водосвет ще започне от 11:30 часа на Първа буна на варненския плаж.

В Стара Загора кръстът ще бъде хвърлен в 12:00 часа на реката - моста срещу банята. 

Във Велико Търново ритуалът за хвърляне на кръста ще започне в 11:30 часа на Владишкия мост. 

Във всички градове, заради празника, ще има временна организация на движението около мястото, на което ще се хвърля кръста.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!