Увеличават екотаксите за стари автомобили, затягат и условията при техническия преглед

OFFNews 12 април 2018 в 10:15 5309 2

Нено Димов

Промяна в екотаксите за автомобили ще предложи екоминистерството, обяви министър Нено Димов в сутрешния блок на БНТ.

"Ще прегледаме промяна на екотаксите за автомобилите - за електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, за тези до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена", поясни той. Ще бъдат обхванати и тежки превозни средства.

Най-високите еко такси ще обхванат голяма част от автомобилите у нас. По данни на министерството над 1 милион коли са над 20-годишни. Ще има и нови, много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда.

Нено Димов говори във връзка с провеждащата се среща на министрите на екологията от страните от ЕС, организирана в рамките на българското председателство. Сред централните теми бе и тази за мръсния въздух.

"Темата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо ниво, България постави темата, благодарение на европредседателство. Това е проблем, който се припознава от всяка една държава, свързан с благосъстоянието и здравеопазването. Той не може да намери единно решение", каза Димов.

От думите му стана ясно, че България ще предложи въвеждане на регламент на европейско ниво, който да задължи държавите, въвеждащи забрани за движение на дизелови автомобили, да забранят и износа им към други страни. Той коментира, че подобни забрани изкривяват пазара и е редно, който го предизвиква, да защити останалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews