Ученици от Варна събраха пари за лечението на 8-годишно дете

OFFNews 04 декември 2014 в 11:39 2139 3

Учениците от Пета гимназия с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" във Варна събраха 1000 лева за лечението на малкия Християн Гатев по време на традиционния Коледен базар в училището.

Събраните средства на миналогодишния базар - 800 лева - също са отишли за лечението на детето, разказа Лидия Василева от 12 „В“ клас, която е убедила ученическия съвет за благородната кауза.  

Християн Гатев е на 8 години, ражда се с атрофия на зрителния нерв - очите му са здрави, но реално живее в мрак. Заболяването е изключително рядко. Само пет такива случая са регистрирани в България. Лечение не съществува, но има шанс известен процент от зрението да се възстанови чрез специални процедури в чужбина. Детето от две години се лекува в Сърбия, във филиала на руската клиника "Еликсир" от Калуга.  

След няколко процедури Хриси се чувства значително по-добре и вече реагира на светлина. Да разпознава сенки и да не се блъска в предмети е следващата стъпка в лечението на момченцето. 

Родителите на Християн не разполагат с нужните средства за процедурите, без които ефектът от лечението може да се изгуби.

Средствата на година не са много и всеки, които иска и има възможност да помогне, може да преведе сума по сметката в UniCredit Bulbank, BIC UNCRBGSF, IBAN BG35 UNCR 76301077272298 (в лева) или при лична среща с родителите: Ивайло Гатев – баща, тел.: 0885 371 651.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!