Туристите в София с 19% повече спрямо времето преди COVID кризата

OFFNews 03 октомври 2023 в 16:41 750 0

Йорданка Фандъкова

Снимка Столична община

"Туристите се завръщат в София. След премахване на ограниченията, свързани с COVID кризата, секторът бързо се възстанови. Според данни от Единна система за туристическа информация в София за първите осем месеца на тази година са регистрирани над 720 хиляди туристи, което показва ръст от 22% в сравнение със същия период на миналата година.

Реализираните нощувки за същия период са над 1 600 000, което е с 21% повече в сравнение със същия период на 2022 г. и с почти 19% повече от същия период преди кризисната 2019 г."

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия, свързана с нова пилотна програма за маркетингови дейности в туризма на Министерството на туризма, а организатор на събитието е „Екопрограма“.

Най –голям е броят на туристите в София от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и пристиганията от Великобритания и Гърция. Повишава се и броят на българските туристи, посетили столицата в първите осем месеца на тази година, като нощувките са с 31% повече в сравнение с годината преди да бъдат наложени ковид ограниченията. 

"Туризмът е ключов сектор в икономиката на града. Създава много работни места, приходи и добавена стойност за столицата и за хората и е необходимо да се продължат инвестициите в маркетинг и нови туристически услуги" – каза Фандъкова. Според столичния кмет новият Общинският съвет трябва да работи върху създаването на туристически бранд на София и популяризиране на града като туристическа дестинация.

Кметът припомни, че част от инвестициите в разкриването и експонирането на културно-историческото наследство са направени през последните години: неолитно селище „Слатина“ отпреди 7 хил. години, археологическият парк Западната порта, Триъгълната кула, Античният комплекс Сердика, Античният мавзолей в "Лозенец", археологическото ниво под храма „Света София“, Музеят за история на София. 

Столичната община подкрепя и културни събития, които са на европейско ниво: „Софийски музикални седмици“, София филм фест“, Европейски музикален фестивал, фестивалът А to Jaz, „Световен театър – София“, Опера в парка, класическите концерти на пл. „Св. Александър Невски“, събития, които привличат голям брой публика от различни градове и държави. 

"Смело можем да кажем, че нашият град се налага все по-успешно като устойчива и целогодишна атрактивна и многолика туристическа дестинация" – каза още Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови