Трусът усетен най-силно в Южна България, няма данни за разрушения и пострадали

OFFNews 24 май 2014 в 13:03 4971 0

Земeтресението в Гърция е усетено най-силно на територията на Южна България. Това каза пред БНР проф. Емил Ботев от Сеизмологичния институт при БАН.

От МВР съобщиха, че няма данни за разрушения и пострадали хора при труса, станал на територията на Гърция.  

"Слава богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна, естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7", каза проф. Ботев.

Той обясни, че трусът не е продължение на процеса на микроземетръсна активност, който е започнал преди три месеца от Рила и спря до Плана планина преди Панчаревския възел.

"Ние проведохме там специални изследвания и имаме резултати от геодезичните измервания на точките на софийската мрежа, която се свързва с Витошкия разлом. И там нямаше никакви данни за сериозни придвижвания, т.е. за натрупване на напрежение. И аз съм щастлив, че това събитие, тъй като съм извън София, нямам връзка с колегите, но веднага ви казвам, че не трябва да се притесняват хората, тъй като активността в Северна Гърция е на порядъци по-висока в момента в сравнение с нашата. Т.е. десетки пъти по-висока сеизмичност имаме от Солун докъм Кавала и остров Тасос. Имаме една активизация в последните една-две години. Така че тя е едно естествено продължение и това земетресение не може да доведе до много сериозни щети на територията на нашата страна", коментира Ботев.

Той успокои, че вторичните трусове ще се усещат по-леко и вероятността да има по-силен трус е нищожна. "Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив, земетресение с по-слаба активност ще има в Северно Егейско море и те могат да бъдат дори с хиляди", обясни Ботев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови