Трета родилка почина в болница в София

OFFNews 28 ноември 2011 в 20:05 8925 0

Пъва АГ болница
Пъва АГ болница "Св. София"

31-годишна родилка е починала днес в софийската Първа АГ болница "Света София", съобщи TV7. От Министерството на здравеопазването съобщиха за OFFNEWS, че ще бъде направена проверка по случая.

Починалата родилка се казва Даниела Димитрова. Родила със секцио второто си дете. След раждането се получило усложнение. "По едно време докторите взеха да бързат нещо. В рамките на един час ме извикаха и казаха, че е починала", разказа съпругът Стоил. Казали му: "Случва се". Зам.-директорът на болницата д-р Валентина Григорова обяви, че по всяка вероятност причината е белодробна емболия. Официална информация ще има след съдебно-медицинската експертиза. Съпругът Стоил е категоричен, че Даниела е влязла в добро състояние в болницата и че бременността й е протекла нормално. Той заяви, че ще съди болницата.

"Това ми е първо внуче, с такава радост... Просто нямам думи, просто не знам, просто не знам, просто не знам какво да кажат. Сега отидох да питам - сестра ли беше, акушерка ли - не знаела кой е екипът. Казаха ми само "Съжалявам". Може ли с едно съжаление... Боже... Какво ще му обяснявам цял живот на това детенце...", плачеше свекървата Йорданка.

Този смъртен случай е третият в рамките на последния месец и половина. 19-годишната Деяна Георгиева почина в нощта срещу 24 октомври - 42 дни, след като роди здраво момченце в АГ болница "Шейново". Тя била изписана въпреки високата си температура и диария. В документите пише, че е изписана "клинично здрава". След прехвърляне по болници - Инфекциозна, "Пирогов", Александровска, връщане в Инфекциозна болница и отново в "Пирогов" и Александровска - 42 дни след раждането Деяна издъхва. Първо получава перитонит, след това бъбреците й спират да функционират и постепенно и останалите органи отказват.

На 21 ноември пак в "Шейново" почина 35-годишната Надежда Узунова, а след това и бебето й. Надежда постъпила в болницата на 20 ноември сутринта. Били направени записи на тоновете на бебето, след което лекарите върнали бременната вкъщи. Жената се върнала в болницата същия ден, но я върнали. Здравният министър определи случилото се като "размотаване" на жената. Той е категоричен, че това е пропуск на болницата. Надежда отишла пак в 3 часа сутринта на 21 ноември. Раждането било започнало. Докато я приемали в болницата, получила белодробен инцидент. Реанимирали я, но Надежда изпаднала в клинична смърт. Лекарите възстановили за кратко сърдечната дейност, извадили бебето с цезарово сечение, за да го спасят. То било родено с увреждания, реанимирали го и го изпратили в Университетската болница по педиатрия, където почина. Според лекарите смъртта е настъпила в следствие на белодробна емболия. В предварителния протокол от Съдебна медицина обаче пише, че причините за смъртта са неправилна интубация и закъснели реакции. Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята, разкриха близки на починалата. 4 дена след смъртта на Надежда директорът на "Шейново" д-р Иван Костов подаде оставка. Той призна, че е била "проявена лекарска небрежност" спрямо починалата родилка Надежда Узунова.

На протест в събота близки на двете починали жени заявиха, че ще съдят болница "Шейново".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови