'Тренд': Половината българи искат НАТО, 59% подкрепят ЕС

Всеки трети категоричен, че не би гласувал на избори за парламент

OFFNews 21 юни 2018 в 11:54 3324 1

Снимка Тренд

49 на сто от българите биха гласували за оставане на България в НАТО спрямо 24%, които смятат, че страната ни трябва да  напусне алианса.

Това сочи национално представително проучване на агенция "Тренд" по поръчка на в. "24 часа".

Изследването е проведено сред 1008 пълнолетни граждани между 1 и 9 юни 2018 г., като използваният метод на регистрация е пряко интервю „лице в лице“. 

При евентуален референдум за излизане на България от Европейския съюз 59% от анкетираните биха гласували против. 20 на сто отговарят, че ще гласуват "за", а 21% не могат да преценят.

Според 40% от интервюираните ЕС има нужда от съществена промяна в начина си на функциониране. 29% считат, че тази промяна трябва да е малка, а едва 7 на сто са на мнение, че не е необходима каквато и да било промяна.

36% посочват, че ЕС трябва да дава повече власт на отделните национални държави, а 35 на сто отговарят, че Съюзът трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки.

Една от тенденциите, които "Тренд" отчита, е че в началото на председателството на Съвета на ЕС българите са имали по-сериозен интерес към него. През януари 53% са следили новините, свързани с председателството, а 43% не са.  В последния месец структурата е обърната – 56% декларират, че не следят новини свързани с него, а 40% следят. 

41 на сто са на мнение, че България се справя с председателството на Съвета на ЕС, докато 19% не мислят така. Основната част от деклариралите, че България не се справя, са симпатизантите на БСП, посочват от агенцията.

Проучването показва още, че ГЕРБ продължава да запазва лидерската си позиция с малко над 3% преднина пред основния си опонент в лицето на БСП.

Ако днес се проведат парламентарни избори 23,1% биха гласували за ГЕРБ, а 19,8 на сто биха подкрепили БСП. ДПС се нарежда на 3-то място с 6,6%, следвани от "Обединени патриоти" с 5.5%.

Извън парламента ще останат "Демократична България" с 2,1%, ВОЛЯ на Веселин Марешки, която би получила 1.9% от гласовете, и Реформаторският блок с 1,2%

34% от анкетираните отговарят, че изобщо не биха гласували на парламентарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

21.06 2018 в 15:03

Само за информация на редакцията. Прага за влизане в парламента е 4% от гласувалите. Та тия партии с около 2% имат шанс да влязат. Дори Марек с малко напън и некой лев си е вътре.....