Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Торове отровили Марица. Пускат водата в Димитровградско днес, но не и за пиене

OFFNews 29 юли 2020 в 08:30 4997 3

Торове са замърсили водата в канала в Хасковско, който се влива в река Марица.

Открити са нитрати, нитрити и амониев азот многократно над допустимите норми. Завишението е 350 пъти, обявиха тази сутрин министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и на околната среда Емил Димитров на брифинг пред областната администрация в Хасково.

Двамата отидоха в на мястото, където на 27 юли след водопой в канал, който се влива в Марица, умряха 29 крави и юници на местен фермер. Водата беше спряна.

Очаква се днес в част от селата около Димитровград водата да бъде пусната. Цялата нощ лабораториите са изследвали всички извори по поречието на Марица. В изследваните до момента водата е чиста. Първите ще бъдат пуснати изворите Райново, Злато поле и Брод. С тях жителите на населените места в община Димитровград изцяло ще бъдат захранени с вода, но не трябва да я пият.

Камиони на Червения кръст ще докарат 80 хил. литра вода за пиене, те вече са тръгнали - увери здравният министър. Часове по-късно централата на ГЕРБ разпространи съобщение, в което се похвали, че от партийната субсидия щели да бъдат купени още 80 хил. литра вода за хората от Хасковска област. Решението взел премиерът Борисов.

„Още днес ще пуснем захранването на всички хора по водопроводната система и ще бъдат захранени осем села. Кметът на община Димитровград ни увери, че има техническа възможност за захранването на Райново и по този начин ще можем да пуснем вода. В момента от РЗИ-Пловдив ни дадоха сведения, че в Брод няма никакви отклонения във физико-химичните показатели на водата. Няма отклонения във физико-химичните показатели на водата, няма отклонения в остатъците от пестициди, които са изследвали по стандарта, няма никакво наличие на тежки метали от тези, които са изследвали. Очакваме още някои резултати“, обясни здравният министър.

"Когато бъде пусната, водата може да бъде използвана само и единствено за битови нужди - подчерта той. - Тя не може да се ползва за готвене и пиене. След като бъде пусната, ще минат органите на РЗИ и от всяка чешма ще вземат проби, които ще изследват и когато докажем, че водата в чешмите е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение на хората да започнат да я ползват и за питейни нужди, и за готвене."

Очаква се водата, която ще бъде пусната, да не е бистра, а замътена.

Заради повишаването на налягането се очакват и аварии.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров коментира източника на замърсяване така:

„Установено е предприятие, което произвежда торове. Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите“.

Чакат се резултатите от останалите сондажи по Марица, за да могат да бъдат пуснати всички.

Близо 50 населени места са без вода.

Под ръководството на районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.

Кога ще бъде пусната водата в Симеоновград и Свиленград засега не е ясно. "Приоритетно работим Свиленград, там има най-сериозни затруднения, заедно със Симеоновград. Когато сме готови, вие първи ще знаете, че имаме междинни резултати, които позволяват да започне пускането на водата" - каза министър Ангелов пред журналистите тази сутрин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

3

senester

29.07 2020 в 11:50

Че тя водата в този регион никога не е ставала за пиене.Хората отдавна ползват местни извори и чешми.Просто,демонстрация на загриженост,за да не проличи некомпетентността

2800

2

zpe

29.07 2020 в 10:36

А мале! Трябва да сезираме патриарха!

6239

1

Izoblechitel

29.07 2020 в 08:59

В БГ има зьл дух.

Ограбва банки, източва язовири, трови....

Но никой още не го е виждал.
 
X

Подкастът на OFFNews