51 населени места без вода, пробите от замърсената р. Марица ще са готови до часове

OFFNews 28 юли 2020 в 07:24 3578 0

Водоподаването на 51 населени места по течението на река Марица след Димитровград е спряно, след като вчера 29 крави умряха след водопой.  

За замърсената вода са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград. Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района, заяви главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", по БНР. 

„Взети са проби и от реката, и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той. Прави се химичен анализ на водата, за да се изясни какво е причинило смъртта на животните.

Една от версиите, по които се работи за инцидента, е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения.

„Според информацията, с която разполагаме, изпуснатото количество не е толкова голямо, че да отрови цялата река. Данните ни показват, че е ограничено само в канала, от който са пили кравите, допълни Николов. 

Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници на БНР заводът е в ремонт и има вероятност замърсяването на водата да е причинено от неспазена процедура.

Организирано е денонощно наблюдение на реката. Засега няма умряла риба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!