Топлинните счетоводители: Дяловото разпределение трябва да остане

Нели Чолашка 11 февруари 2014 в 15:07 4774 3

Дяловото разпределение трябва да остане, категорични са топлинните счетоводители.

Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство внесе днес в енергийната комисия писмо със седем предложения за промени в Закона за енергетиката, съобщиха оттам.

Според дружествата техните предложения ще са в полза на интересите на потребителите.

Топлинните счетоводители са притеснени от предложените преди месеци от депутати от левицата промени в Закона за енергетиката, които предвиждат възможност етажната собственост да се договаря директно с топлофикационното дружество без да се налага да използва услугите на топлинен счетоводител и възможност да се плаща на кубатура.

Това според Явор Куюмджиев от БСП може да доведе до намаляване на сметките за лоялните клиенти. Сметките за парно значително ще намалеят, когато отпаднат посредниците, независимо дали става дума за топлинен счетоводител или топлинен търговец, коментира той преди време.

Плащането на кубатура ще оскъпи услугата и ще обезсмисли пестенето на енергия, твърдят фирмите за дялово разпределение. Освен това подобно решение води до риск България да бъде санкционирана от Европейската комисия заради неспазване на европейска директива, която предвижда до 2016 г. всички сгради, ползващи централно топлоснабдяване или централно охлаждане, да бъдат оборудвани с уреди за дялово разпределение.

Относно спестяването на средства при самоотчет от дружествата коментират: "Тази услуга винаги ще се заплаща – на домоуправителя, на съответното топлофикационно дружество или на топлинния счетоводител.

Защото услугата по засичане на потреблението, изчислението и изработването на сметките поражда разходи. Подобна промяна няма да насърчи конкуренцията. Напротив. Ще направи отношенията в сградата още по-трудни. Ще натовари клиентите с избор, който не е в техен интерес и не е от тяхната компетентност".

Предложенията на асоциацията за промени в Закона за енергетиката са:

1) Дяловото разпределение да остане задължително:
a. Защото е по-справедливият от известните досега в практиката на Европа и света начини за разпределение на енергията при централното топлоснабдяване (другият, както споменахме по-горе, е „кубатура” или „квадратура”);
b. Защото е в унисон с Директива 2012/27 на Европейския съюз;
c. Защото защитава интересите на отделните потребители на топлинна енергия в сградата;
d. Защото отчита индивидуалните особености в потреблението на топлинната енергия от ползвателите във всеки имот – обитаем/необитаем, мощност на отоплителните тела, начин на ползването им, продължителност на ползване и т.н.
2) Да се въведат санкции за потребители, които след надлежно уведомяване за проверка не осигурят (откажат) достъп.
3) Да се въведат ефективни санкции при нарушаване на целостта на защитните пломби, стикери и други средства.
4) Да се даде правото на избор на „топлинен счетоводител”, но дейността да продължи да бъде регламентирана чрез регистър в Министерство на икономиката и енергетиката, за да се гарантира отговорността – юридическа и финансова – на този, който изготвя разпределението, въз основа на което се фактурира топлинната енергия.
5) Извършването на дялово разпределение от топлофикационните дружества да се осъществява на конкурентен принцип, а не чрез възползване от
естественото си монополно/господстващо положение, като се изнесе дейността в отделно търговско дружество, за да се избегне кръстосано субсидиране между лицензионната дейност на компанията и услугата дялово разпределение.
6) Да се въведат мерки за насърчаване на ползването на топлинна енергия от централното топлоснабдяване като икономически най-изгодния начин за отопление. Централното топлоснабдяване е най-изгодният начин на отопление, но само при условие, че се ползва от по-голямата част от потребителите в сградите.
7) Да се въведат конкретни санкции за демонтирането на отоплителните тела, което е в ущърб на интересите на собствениците – ползватели на топлинна енергия от централно топлоснабдяване. Най-добрата гаранция, че не се ”отклонява” енергия от отделни имоти е във всички имоти в сградата да има монтирани радиатори (дори и да не се ползват за отопление), оборудвани с измервателни уреди. Липсата на отоплителни тела в отделни имоти е предпоставка за монтиране на отоплителни тела без уреди и неправомерно ползване на топлинна енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!