Тестването на учениците ще продължи и след коледната ваканция

OFFNews Последна промяна на 18 декември 2021 в 20:18 1322 0

Тестовете за коронавирус в училищата ще продължат и след коледната ваканция в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души, обяви министърът на образованието Николай Денков в интервю за БНТ днес.

Тестовете бяха въведени като условие за присъственото обучение и се провеждат всеки понеделник.

Денков вече е имал среща с новия здравен министър проф. Асена Сербезова и е обсъдил необходимостта от предвидимост в случай на ново затваряне на училищата - т.е. да има ясен план при какви условия децата се връщат в клас, ако отново има онлайн обучение.

В проектобюджета за догодина министърът на образованието е поискал средства за увеличение на учителските заплати, така че те да са в рамките на 120%-150% от средната работна заплата, заяви още проф. Денков. Според него това е изключително важно, тъй като в момента има смяна на поколенията сред учителите и младите кадри трябва да се задържат.

От МОН ще опитат да подобрят условията за работа на учителите и с повишаване на квалификацията им, добави той. Ще се акцентира върху употребата на новите технологии в клас, работата с деца със затруднения или със специални образователни потребности, както и адекватна реакция в случаите на агресия.

Николай Денков коментира и сгрешена задача от олимпиадата по математика. Предложението му е тя да се извади от оценяването и да няма тежест. Така ще се осигури равнопоставеност между всички участници.

Министърът заяви, че засега не се налага промяна в материала за матурите заради дистанционното обучение.

Министърът на образованието ще обсъди с ректорите на висшите училища възможности за облекчаване на повишените режийни разходи в университетските общежития. Според Денков един от вариантите е университетите да ползват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите потребители.

Предстои и преструктуриране на администрацията на министерството на образованието, от което ще стане ясно дали във ведомството има нужда от още съкращения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови