Цветан Василев си купил монета за 8 млн. евро, няма с какво да я превозят до НИМ

Ива Оприкова 22 януари 2015 в 10:20 33585 19

американската монета "Двоен орел"

"Монетите на Цветан Василев, които се очаква да постъпят в НИМ са изключително ценни. Един от най-скъпите екземпляри в колекцията е американската монета “Двоен орел”, изсечена по време на първия мандат на президента Рузвелт, която е на стойност около 8 милиона евро", каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров в студиото на БНТ.

Над 1000 златни монети, притежавани от Цветан Василев и иззети от трезора на КТБ, се очаква да бъдат пренесени в Националния исторически музей, но пренасянето им се бави заради липса на брониран автомобил с който да бъдат транспортирани.

„Монетите няма да бъдат изложени. Те са веществени доказателства по дела, ще бъдат запечатани и ще се отварят само в присъствието на адвокатите на Цветан Василев", поясни историкът.

Той припомни, че много банки, включително и фалиралите, са имали колекции от културно-исторически ценности. Първа частна банка имаше колекция от 3 000 картини, обясни директорът на НИМ.

„Националният исторически музей е най-добре охраняваният музей, с различни електронни системи, жива охрана от полицаи, както и три славни кучета", подчерта Божидар Димитров.
В музея се пазят и картините от колекцията на банкера, която се намираше в сградата на Корпоративна търговска банка и беше иззета от полицията и прокуратурата на 6 януари.

Историята на американската монета "Двоен орел"

Американският скулптор Огъстъс Сент-Годънс е автор на мотивите на златната монета от 20 долара, отсичана от 1907 до 1933 г. и позната сред колекционерите като „Двоен орел” . Тя дължи своята известност преди всичко на последната си емисия - от 1933 г., когато са отсечени половин милион екземпляра. Още преди да бъдат пуснати в обращение, тогавашният президент Франклин Рузвелт разпорежда претопяването им. Причината е световната икономическа криза.

По мистериозен начин обаче, отделни монети попадат в частни ръце. Намесват се тайните служби, които издирват оцелелите екземпляри. До 1954 г. са открити девет монети. Десетата се появява още през същата година като част от легендарната колекция на крал Фарук от Египет. Веднага след това изчезва отново за около четиридесет години.

През 1996 г. британски търговец на колекционни стоки я предлага чрез посредници на американските специални служби, които я запорират и едва през 2002 г., след продължителни преговори, разрешават продажбата й на търг.

На 30 юли 2002 г. монетата е закупена от анонимен колекционер за 7,59 млн. долара и по този начин става най-скъпата златна монета, продадена до момента в света.

На лицето на медалната емисия е изобразен символът на свободата Liberty, а на гърба – орел в полет.
Всеки екземпляр на репликата на Двоен орел от 1933 г. е придружен от сертификат за автентичност, който гарантира техническите и качествените характеристики и предлага допълнителна информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!