Доставиха още 46 картини от КТБ в НИМ

ОFFNews Последна промяна на 09 януари 2015 в 15:40 5238 2

Снимка от изнасянето на част от картините в КТБ от 7 януари.

Снимка Владислава Тричкова

Снимка от изнасянето на част от картините в КТБ от 7 януари.

Още 46 картини на банкера Цветан Василев от КТБ бяха доставени в Националния исторически музей (НИМ), съобщиха за OFFNews от музея.

Те са пристигнали с 2 камиона - единият натоварен с 29, а другият със 17 картини.

Творбите са дело на художниците Димитър Казаков-Нерон, Найден Петков, Руси Ганчев, Атанас Яранов, Николай Георгиев-Дедо Боже, Преслав Кършовски, Стоян Венев, Вера Лукова, Петко Задгорски, Наум Хаджимладенов, Борис Денев, Георги Богданов, Златю Бояджиев и Михалис Гарудис.

Очаква се в следващите дни пренасянето на произведенията на изкуството, което започна на 6 януари, да продължи, докато не прехвърлят всичките 300 творби.

"Не съм ги виждал. Сега са прибрани на топло по бройки", обясни пред журналисти културният министър Вежди Рашидов след заседание на правителството на 6 януари. Той обясни, че предстои експертна комисия да направи оглед на картините и да установи коя част от тях са оригинали.

"Вчера от министерството зам.-министърката беше, експерти бяха... Имаше хора, натовариха ги при Божидар Димитров, където са съкровищата, да се пазят в хранилищата, докато се установят нещата. Единствено прокуратура и съд ще кажат какво трябва да се случи с тях. Ако ги конфискуват, ще ги предадат на държавата. Ако не – ще ги върнат на собственика", обясни Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2015 в 17:51

А защо му взимат картините?

09.01 2015 в 16:04

Те картини хубаво доставят ама някоя независима организация от чужбина разследва ли вече къде са 4-те милиарда? До колкото виждам и лиценза не е отнет, и делото е отложено, и заподозряни няма и Василев си почива и Искров си управлява БНБ. Губи се време за замитане на следи много ясно. Боко Тиквата няма против знам го аз него, че иначе защо наду КТБ с държавни пари!?