ЦГМ подписа договор за тикет системата, след 2 г. телефон и дебитна карта вместо билет

OFFNews 15 декември 2018 в 13:13 6610 0

Центърът за градска мобилност подписа договор за изграждане на тикет системата за градския транспорт в София. Избраният за изпълнител е консорциум "Си Ен Си София тикетинг систем", в който влизат българските технологични компании "Компютърнет сървисиз" и "Тикси" и турското дружество "Асис електроникс".

През юли консорциумът спечели обществената поръчка, след като получи сто точки и обяви най-ниската цена  73 248 150 лева без ДДС. През август решението беше обжалвано в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от втория в класирането – консорциум "Софер" - с комплексна оценка 95,030 т. и цена от 76 478 035 лв. без ДДС, но жалбата не е била удовлетворена, съобщи ЦГМ. 

Съгласно условията на обществената поръчка консорциумът трябва да изгради новата тикет система в рамките на 24 месеца като се предвижда въвеждане в експлоатация на повече от 15 000 устройства, на над 1 350 напълно оборудвани превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, обучението на 3 000 служители на ЦГМ и транспортните оператори. Тук влиза и Центърът за видеонаблюдение.

Тикет системата ще донесе повече удобства за пътниците, тъй като ще може да се използва 1 превозен документ за различните видове транспорт. Този документ ще може да се зарежда и от всички видове мобилни устройства. Това ще сложи край на опашките. Ще се монтират камери във всички превозни средства, което ще повиши сигурността, както и борбата с гратиса ще е по-ефективна. Чрез системата в реално време ще се знае натоварването на линиите и ще се взимат бързи решения, за да няма претъпкани автобуси, тролейбуси или трамваи.

Тикет системата предвижда електронни билети, за които да може да се плаща и през телефон чрез приложения. Пътниците ще могат да ползват собствените си дебитни карти като документи за пътуване, ако платят с тях месечната си карта за транспорт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!