Цената на парното няма да се променя

Можем да забравим притесненията от лятото, заяви Кирил Темелков

OFFNews 25 октомври 2022 в 09:20 1422 0

Парно

Снимка Архив

Цената на парното остава същата и през този отоплителен сезон

Парното няма да поскъпне през новия отоплителен сезон, не се очаква обаче и спад в цената му, след нормализирането на пазарите на природен газ.

Това прогнозира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация пред Нова тв. По думите му ниските цени на природния газ от последните дни ще се запазят и след Нова година. 

За ноември фючърсите с природен газ паднаха под 100 евро за мегаватчас, а някои спотови цени на борсите, предимно излишъци, се търгуват за 20-30, дори 10 евро за мегаватчас. За декември и януари фючърсите са за около 130 евро за мегаватчас, информира Темелков. 

„Подбрали сме добра стратегия, особено с включването на интерконектора с Гърция. Това даде възможност да се вземат всички количества азерски газ, които имаме по договор. Дългосрочните договори дават стабилност и предвидимост. Нямаме основания да мислим, че ще има недостиг на природен газ у нас. Съдейки по движението на пазарите не очакваме някакви особени сътресения. Мисля, че може да влезем спокойно в зимата и да забравим за притесненията от лятото”, поясни Темелков.

Очакваме ниската цена на природния газ да се задържи за октомври и ноември. Екстремално ниските стойности са излишъци в балансиране на системите. Това не са нормални цени, каза още експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!