Тържествената церемония в София по повод 24 май (галерия)

OFFNews 24 май 2024 в 11:26 1434 0

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий и българската азбука в столицата тази година е особено пъстро. 

Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ започна тържествената церемония по повод 24 май. Водеща на събитието е актрисата Силвия Лулчева, а в програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с диригент маестро Славил Димитров, актрисата Ели Скорчева.

Кметът на София Васил Терзиев произнесе слово за празника. Със слово за празника в програмата участва и философът и писател Тони Николов. Учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов се включват с „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Специални гости са Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта.

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев участваха в официалното честване на празника в София.

"Не само днес, всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, авторитет са в пряка връзка с отношението му към знанието", каза президентът Румен Радев и честити празника.

"Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е най-светлият празник - той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура" написа Главчев в социалните мрежи. 

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София