Таков: Столична община трябва да е много по-активна в решаването на проблемите в града

OFFNews 26 януари 2023 в 13:15 863 1

Иван Таков

Снимка БСП-София

Лидерът на столичните социалисти Иван Таков

Столична община трябва да бъде много по-активна в решаването на проблемите в града, предизвикани от инфлацията и от сериозния ръст на цените.

Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков в изказването си в началото на днешната сесия. Той добави, че Столична община има голяма отговорност в тази посока, а до момента по-скоро тича след събитията. 

"Някои от тези проблеми Столична община дори сама създава. Говоря конкретно за увеличената цена за пътуване с градския транспорт на най-уязвимите групи – учениците - от 9 на 20 лева - и на пенсионерите, коментира Иван Таков. - Вече е ясно, че ни предстоят нови предсрочни парламентарни избори, икономическата криза се задълбочава - инфлация, ръст на цените... В това отношение задължение на Столична община е да бъде проактивна и да намира решения, с които да облекчава гражданите, да им помага".

Иван Таков припомни, че общинските съветници от групата на "БСП за България" внесоха преди няколко дни доклад с предложения за промени в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. "Предложенията ни в него са свързани с поправяне на несправедливостта по отношение на най-уязвимите групи. До внасянето за гласуване на този доклад на сесия на СОС обаче сигурно ще минат два месеца, като гледам темповете, с които се случват нещата, коментира той. - Затова Столична община е длъжна да помисли как да компенсира учениците през това време".

Председателят на БСП - София посочи още един проблем, който назрява и ще трябва Столична община да намери решение. "Говоря за цените за столово хранене на учениците. Забелязваме много сериозен ръст и там през последните няколко месеца - от 2,50 лв. цената вече отива към 4,00 лв., а на места чувам, че стига и до 5 лв., каза Иван Таков. - Сега е времето да помислим за начини, с които да компенсираме тази разлика. Столична община е длъжна да бъде проактивна и от този момент да започне да търси варианти за решение, а не да чакаме ситуацията да стане непоносима за гражданите и тогава ние под натиск да се справяме със ситуацията".

Иван Таков добави, че подобна е ситуацията и с детските кухни. "Там също стремглаво се вдигат цените. Разбира се, при детските кухни има и други проблеми, за които тепърва ще търсим решения през промени в Наредбата, коментира той. - Истината е, че Столична община към този момент не е достатъчно активна по проблемите, които са предизвикани от икономическата криза. И трябва да си признаем тази слабост. За да може час по-скоро да се справим с нея. Столична община трябва да бъде проактивна и да търси възможности и през държавата, и по различни програми, и по всякакви други начини да осигурява помощ, особено за най-уязвимите социални групи в София. В тази тежка криза не можем да си позволим събитията да ни изпреварват, да ни изненадват и след това да се чудим какво става и как да се справяме. Защото в такива ситуации много често Столична община с решенията си създава нови проблеми като прехвърля финансовата тежест върху гражданите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови