Св. Евпсихий разрушил капището на Фортуна, загинал от меч заради вярата си

OFFNews 09 април 2021 в 05:10 1392 0

Църквата почита днес Свети мъченик Евпсихий. 

Той се родил в Кесария Кападокийска и бил възпитан от малък в християнската вяра. Оженил се в деня, в който бил годишният празник в чест на езическия идол Фортуна. 

По това време управлявал император Юлиан Отстъпник (361–363 г.). Когато посещавал града, той всеки път извършвал тържествено жертвоприношение в капището на Фортуна. На неговия пример подражавали всички езичници. Те търсели различни поводи да извършват тържества в чест на този бог. През време на сватбеното угощение Евпсихий забелязал големи тълпи от езичници, които отивали към капището за жертвоприношение. В сърцето му пламнала свещена ревност за Бога. Той взел със себе си няколко християни, отишъл и счупил идола и разрушил капището. 

За тази му постъпка веднага съобщили на императора. Евпсихий знаел какво го очаква. Затова раздал имота си на бедните и чрез пост и молитви започнал да се подготвя за предстоящия му мъченически подвиг. Като узнал за станалото в Кесария Кападокийска, Юлиан бил обхванат от гняв и решил да отмъсти не само на Евпсихий, но и на всички християни в целия град. 

Жителите на Кесария той обложил с големи данъци, лишил града от привилегиите, които имал като главен град на областта, и поискал незабавно да бъде възобновено разрушеното капище. 

Евпсихий бил подложен на страшни мъчения. Окован във вериги, той бил хвърлен в тъмница. Често го извеждали и жестоко го мъчели по различни начини. Той обаче мъжествено понасял всички страдания и твърдо изповядал вярата си в Христа. Дълго време продължили тези изтезания, но мъченикът останал непоколебим в своите християнски убеждения. Най-после той бил посечен с меч. Идолското капище обаче не било въстановено, защото император Юлиан заминал на война с персите и повече не се върнал в Кесария Кападокийска, а по-късно върху гроба на мъченика бил издигнат великолепен храм. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови