Студентите с шанс за 480 лв. стипендия от МОН за практика в реална работна среда

OFFNews 28 септември 2018 в 11:47 3437 0

Снимка pixabay.com

Студентите имат шанс да получават стипендия в месечен размер 480 лева по проект "Студентски практики - фаза 1" на Министерството на образованието и науката за успешно проведено обучение в реална работна среда.

За целта те трябва да се регистрират до 17 октомври 2018 г. в информационната система (https://praktiki.mon.bg/sp/)

Срокът за изпълнение на проекта се удължава до 29 декември 2018 г.

През този етап ще бъдат реализирани допълнително 1650 практически обучения. Те трябва да приключат до 29 ноември 2018 г., тъй като изискуемите 240 часа за практическо обучение в реална работна среда отнемат средно около 2 месеца на всеки практикант, уточниха от пресцентъра на просветното министерство.

Основната цел на проект “Студентски практики - Фаза 1“, е да се увеличи практическата насоченост на висшето образование и да се засили гъвкавостта на завършващите висше образование спрямо динамиката на пазара на труда. По време на практиките в реална работна среда студентите получават нови знания, умения и компетентности по специалността, по която се обучават във висшето училище. Тези практически умения и компетентности все повече се търсят от работодателите и помагат на студентите при търсенето и намиране на работа след завършване на образованието им.

На повече от 17% от успешно завършилите своята практика спрямо общия брой студенти, участвали в проекта, е предложена работа, сочат резултатите от анкета сред студентите.

Проект „Студентски практики - фаза 1“, се изпълнява от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Партньори на МОН са 48 висши училища от страната. До момента над 103 хиляди потребители са се регистрирали в информационната система на проекта, като над 82 хиляди са студенти. От тях 44 618 студенти са провеждали практическо обучение, а 43 801 са приключили успешно своята практика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови