Студенти по богословие се обявиха против йога пропаганда на матурите

Последна промяна на 22 май 2015 в 09:06 3275 4

Тридесет студенти от Богословския факултет към Софийския университет изпратиха отворено писмо до министъра на образованието Тодор Танев, в което се обявяват против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература.

Според тях над 50 хиляди зрелостници са били принудени да четат "вид религиозна източна пропаганда". Копие от писмото е изпратено и до Светия Синод на Българската православна църква.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Уважаеми господин Министър,

Обръщаме се към Вас, защото ние, група студенти от Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски", с изненада открихме, че на матурата по Български език и литература е включена вид религиозна пропаганда. 52 886 зрелостници са принудени да се информират подробно, да осмислят, да възприемат, резюмират и накрая да възпроизвеждат в собствено съчинение основните постулати на религиозното учение, което практически се изявява в системата физически упражнения йога.

Цели 13 въпроса в теста са посветени на йогата, и то след като преди това на учениците са им дадени два текста с много подробно разяснение на това религиозно учение.

При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване Министерството на образованието избира да пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на МОН да въведе Вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква.

Ние като граждани на Република България и като православни християни (каквото е традиционното вероизповедание в страната ни) не можем да не зададем породените логични въпроси към Вас, проф. Тодор Танев:

- Какво е наложило двата текста от матурата по БЕЛ да са с тема източно религиозно учение и да представят подробно неговите практики, след като различните сфери на общуване Ви предлагат хиляди други неконфликтни теми?

- Използвайки текстовете, разясняващи източното духовно учение, Министерството не сугестира ли интерес към това учение, не използва ли държавния изпит за вид пропаганда на нетрадиционната за България духовна философия (въпрос 33 поставя за задача да се формулира собствена теза със заглавие, което предполага пълно приемане на внушени ползи и евентуално би довело до ощетяване в оценката на ученици, които отказват да приемат дадените текстове поради религиозни причини)?

- Кога сте искрен, уважаеми г-н Министър - като отказвате задължителното Вероучение в училище или като одобрявате задължителното учене и изпитване по въпроси за източни религии, различни от традиционните вероизповедания в България? Използвате ли двоен стандарт за преценка и защо?

Надяваме се, че за в бъдеще Министерство на образованието и науката ще предотвратява допускането на подобни практики на прикрита религиозна пропаганда в българското училище или да предоставя същите възможности на традиционните за България вероизповедания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2015 в 15:16

Подкрепям изцяло това писмо , честно казано ми се повдигна като се сблъсках с тези лъжливи въпроси от първо лице чрез матурата ми , навсякъде се хвалеше йогата а никъде не бяха описани огромните рискове и умствените и нравствени осакатявания който йогата нанася . Например ако Христянството казва помогни на нуждаещия се щом поиска помощ от теб то Йогата която е неразделна част от Индуизма казва не помагай в никакъв случай . Освен това позорното разделяне на касти и деленето на хората според това в какъв род са родени се практикува в Индуизма , е събратя ние в Европа ли сме или в Мракобесна Индия ?

25.05 2015 в 11:01

Подкрепям това писмо. При цялата бездуховност на цялото ни общество, тоталната неграмотност по религиозните въпроси (вижте горните коментари),е истинско престъпление да се пропагандират йогиЙските практики, плъзнали по цял свят! Ако бяха толкова добри, щеше ли Индия, която ги практикува от хилядолетия да е в такова окаяно състояние?

24.05 2015 в 14:40

Тези наистина не са с всичкия си. По-добре да потърсят помощ от психиатър.

23.05 2015 в 20:51

Нещастници... с какво вашата религия е по-добра от останалите и откога йога стана религия? Браво, господин министър, че с така зададената тема спомагате за разширяването мирогледа на зрелостниците. И вън вовеки веков поповете от училищата!!!