10 души имали предварително теста за матурите

Зам.-министър Ваня Кастрева се усъмни в учители, родители и деца, но не и в МОН, за теча на информация

Александра Маркарян Последна промяна на 21 май 2015 в 08:41 12919 20

10 души са имали достъп до теста на матурата по литература, обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред Нова тв.

Те са били тя, министърът на образованието проф. Тодор Танев, двама служители на МВР и още "пет-шест човека от МОН". Кастрева не уточни имената им.

Тя заяви, че от тези хора не е изтекла информация.

В същото време, дни преди изпита верните отговори от теста за матурата се търгуваха и се изпращаха на посочения от купувача телефонен номер като SMS по време на самия изпит. Вечерта преди матурата потребител с име "Пейо Яворов" пък написа във Фейсбук: "Дано сте ме научили добре". На матурата се падна именно Пейо Яворов.

Въпреки че търговията с изпитните задачи се вършеше преди деня на изпита, Кастрева хвърли съмнение върху честността на директори, учители и квестори, които получават теста в деня на изпита. Изпитният вариант генерира в 5:30 ч. сутринта същия ден и се изпраща до училищата, които в 8 ч. получават код, с който да го отворят, за да го размножат за съответния брой ученици, които се явяват на зрелостния изпит в училището.

"Министерството не продава матури. Министерството дарява своите знания на учениците. Изключвам възможността от МОН да е изтекла информация. Взети са много строги мерки за сигурност. Създващите задачите нямат нищо общо с другите комисии. Те са изключителни професионалисти. Те са винаги в светлината на прожектора", заяви Кастрева тази сутрин.

"680 училища са провеждали ДЗИ, от там може да изтече информация, за съжаление", каза още тя. Вариантът се качва на компютри и се размножава хиляди пъти. Оттук нататък в цялата процедура по наблюдение на изпита са ангажирани 10 000 човека, каза Кастрева.

Тя обвини и децата, които "ходят с пищови в тоалетните", и родителите им: "Бих искала да кажа и на родителите, които стимулират това у децата си: Когато си купиш измама, получаваш недоверие. Какво си купуваш, какво даваш на детето си?".

Тя уточни, че за преписване са анулирани работите на 34 зрелостници. Че е наказан един квестор, излязъл да говори по телефона в коридора, с което е нарушил забраната за ползване на мобилна техника по време на изпита. Друго нарушение е имало, когато външни лица влезли в професионалната гимназия в Ихтиман.

Пряко отговорна за провеждането на матурите е именно Ваня Кастрева като ресорен зам.-министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.05 2015 в 11:53

Eдинствената грижа и загриженост на всички изказвания е да се снеме вината и отговорността от служителите на МОН и в частност от пряко отговорната за държавния зрелостен изпит Кастрева. Тя да НЕ понесе отговорност, да не бъде санкционирана. Дали някой вярва на нелепите оправдаделни приказки на министерството, че резултатите НЕ са излезли от тях. А от къде другаде биха могли, дни преди изпита, освен от мястото, където са съставени? Тук разследващи органи има ли? Повече от ясно е, че никой не бива да се занимава със случая, въпреки уверенията, че ще има разследване.

22.05 2015 в 15:46

А защо е нужно да има матури!!! За да се продават! МОН си прави бизнес! Срам! ЕДно време като нямаше матури и поколението беше по-грамотно и четеше повече. Сега хем тъпи и мързеливи, хем неграмотни, хем с матури!!! А тая Кастрева е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕПРИЯТНА МУТРА!

22.05 2015 в 15:38

В класа,в който съм сме 25 ученици, а 18 - ма преписваха,подсказваха и си подсказваха,и то не си подсказваха 2-3 задачи, а преписваха целия 1 - ви модул,и даже 2-ри.Кветсторите уж бяха строги,видяха ги 6-7 пъти,скараха им се съвсем леко,като на малко дете,а преписвачите си продължиха.Учителите,които познават тези 18 ученика, им препоръчваха да преписват,но по-внимателно а не ги спипат.И общо взета 18 ученика,които цяла учебна година НЕ влизат в половината часове,искарват само двойки,не носят раници,а само химикалки,използват учебниците за салфетки,олучават отлични оценки на матурата.Потресена съм и от кветсторите,които позволяват това.Поне малко достойнство нямат ли?

21.05 2015 в 23:54

Според мен в една нормална държава, при такъв скандал , трябва да има оставка и уволнения.
Да видим как министъра ще реагира

21.05 2015 в 20:53

Ей,срама нямат! То бива наглост ама това е за дисциплинарно уволнение.Всички са проверени хора ,никой не е дал от министерството отговорите, пак учителите и директорите били виновни- ОТНОВО. Само ,че пропусна факта,че теста се е търгувал ДНИ преди матурата, а училищата са получили ключа в деня на изпита. Я да им проверят финансовите постъпления на тези муцуни или новите придобивки,че тук доста пара е лапната,след като отговор се е търгувал по 150 лв на потребител.

21.05 2015 в 16:24

ОСТАВКА! Пак прехвърлят болестта от болната глава на здравата. Как учителите и директорите са им виновни, като получават теста в 7.55, а паролата - в 8.00 ч.? Кога ще ги разпечатат, кога ще решат теста, кога ще изпращат отговорите за по 50 - 100 лева на учениците??? И нали има камери, квестори и т. н. "бигбрадъри"... РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТА, г-жо Кастрева! Народът не греши - мъдростта му е древна и изстрадана!!!

21.05 2015 в 15:47

"Кастрева хвърли съмнение върху честността на директори, учители и квестори...", БРАВО, БРАВО , защо ли ми се струва, че госпожата има нужда от един голям ритник, по някои части. Да си подава оставката и да се маха- нали тя отговаря за изпитите

21.05 2015 в 15:44

Сега да анулират резултатите.

21.05 2015 в 14:35

Ами като за начало тези 10 човека на "детектора на лъжата" пък после ще видим.

21.05 2015 в 14:27

Не можах, тук на село, да разбера как хем се теглят измежду 11 млн. комбинации тези въпроси, хем 10 човека са знаели кои ще се изтеглят от предния ден?!
На село ако някой сгафи толкова много го пребиваме с прът на площада. Вий у града кво ще я правите тази?