10 души имали предварително теста за матурите

Зам.-министър Ваня Кастрева се усъмни в учители, родители и деца, но не и в МОН, за теча на информация

Александра Маркарян 21 май 2015 в 08:41 14101 20

10 души са имали достъп до теста на матурата по литература, обяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред Нова тв.

Те са били тя, министърът на образованието проф. Тодор Танев, двама служители на МВР и още "пет-шест човека от МОН". Кастрева не уточни имената им.

Тя заяви, че от тези хора не е изтекла информация.

В същото време, дни преди изпита верните отговори от теста за матурата се търгуваха и се изпращаха на посочения от купувача телефонен номер като SMS по време на самия изпит. Вечерта преди матурата потребител с име "Пейо Яворов" пък написа във Фейсбук: "Дано сте ме научили добре". На матурата се падна именно Пейо Яворов.

Въпреки че търговията с изпитните задачи се вършеше преди деня на изпита, Кастрева хвърли съмнение върху честността на директори, учители и квестори, които получават теста в деня на изпита. Изпитният вариант генерира в 5:30 ч. сутринта същия ден и се изпраща до училищата, които в 8 ч. получават код, с който да го отворят, за да го размножат за съответния брой ученици, които се явяват на зрелостния изпит в училището.

"Министерството не продава матури. Министерството дарява своите знания на учениците. Изключвам възможността от МОН да е изтекла информация. Взети са много строги мерки за сигурност. Създващите задачите нямат нищо общо с другите комисии. Те са изключителни професионалисти. Те са винаги в светлината на прожектора", заяви Кастрева тази сутрин.

"680 училища са провеждали ДЗИ, от там може да изтече информация, за съжаление", каза още тя. Вариантът се качва на компютри и се размножава хиляди пъти. Оттук нататък в цялата процедура по наблюдение на изпита са ангажирани 10 000 човека, каза Кастрева.

Тя обвини и децата, които "ходят с пищови в тоалетните", и родителите им: "Бих искала да кажа и на родителите, които стимулират това у децата си: Когато си купиш измама, получаваш недоверие. Какво си купуваш, какво даваш на детето си?".

Тя уточни, че за преписване са анулирани работите на 34 зрелостници. Че е наказан един квестор, излязъл да говори по телефона в коридора, с което е нарушил забраната за ползване на мобилна техника по време на изпита. Друго нарушение е имало, когато външни лица влезли в професионалната гимназия в Ихтиман.

Пряко отговорна за провеждането на матурите е именно Ваня Кастрева като ресорен зам.-министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!