МОН: Невинни сме за матурите, но сезираме МВР

Владимир Йончев 21 май 2015 в 20:41 5540 7

Ваня Кастрева е зам.-монистърът, който отговаря за провеждането на матурите. Преди да заеме този пост, тя беше шеф на Инспектората в София - друга структура, ключова за провеждането на изпитите

МОН са "сезирали ръководството на МВР" за подозренията за търгуване с отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература, въпреки че това били "спекулации, на които е наивно да се вярва".

Ето целия текст на прессъобщението:

Във връзка с огласени в публичното пространство сведения за търгуване с отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература Министерството на образованието и науката (МОН) сезира ръководството на МВР за изнесени в медиите сигнали и изразява увереност, че специализираните държавни органи ще извършат задълбочени проверки, за чийто резултат обществото ще бъде информирано.

Заявяваме, че екипът на МОН е положил максимални усилия за надеждността на изпитния материал. От банката с тестови задачи за ДЗИ по български език и литература теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 000 000. Изпитният вариант се генерира пред медиите от произволно избран журналист в сградата на МОН. Окончателният вариант се съставя и публикува на защитен сайт, като училищата получават паролата за достъп до материалите в 8 часа.

В случай на установяване на изтичане на информация от страна на служители от МОН и образователната система, ръководството на Министерството ще предприеме предвидените в законите на Р България административни и дисциплинарни мерки.

По повод на разпространявани в социални мрежи услужливи „информации“ за конкретен автор от 15 възможни, включени в учебно-изпитната програма, МОН заявява, че това са спекулации, на които е наивно да се вярва.
Въз основа на репортажи от медиите с конкретни факти за търговия с отговори от изпитни тестове, Министерството на образованието и науката създаде работна група, която да анализира всяка получена информации и да предложи ефективно решение за повишаване на сигурността при провеждането на бъдещите изпитни кампании.

Ръководството на МОН смята, че равнопоставеността на учениците при участие в националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити е морален въпрос, който е от значим обществен интерес за цялостното развитие на страната ни.

Администрацията на МОН се обръща към всички заинтересовани страни с увереността, че ще се създаде атмосфера на нетърпимост към нерегламентирани действия в изпитните кампании. Очакваме аргументирани сигнали за нарушения и продуктивни предложения за повишаване на сигурността при изпитите.

Коментар на редакцията

Имаме практика да разграничаваме информацията и коментарите, но този път не се сдържахме.

Съждението, че ще има задълбочена проверка, но още отсега да се знае, че сме невинни, е абсурдно.

Такова нещо като "сезирахме ръководството на МВР" не съществува в правния мир. Сезира се прокуратурата. Дали ще сезирате ръководството на МВР или арменския поп е все тая.

От декларацията става ясно, че даже някак си Румяна Бъчварова да сърши работа, която не е нейна и да установи виновните, те ще бъдат наказани с "административни и дисциплинарни мерки". Т.е. ще бъдат глобени или най-много уволнени.

А вече и децата на свой гръб разбраха, че в Министерството на образованието шета Организирана престъпна група. Дали сезирането на арменския поп, а не на прокуратурата е защото тя се оглавява от член на висшето ръководство на МОН, замесено в същата търговия с изпити от години насам?

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна