Студенти от УАСГ поискаха оставката на главния архитект на София

Вероника Шербанова 31 октомври 2013 в 18:11 8637 22

Сградата на УАСГ. Снимка: gradat.bg
Сградата на УАСГ. Снимка: gradat.bg

Студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия подкрепиха протеста на студентите и поискаха оставката на главния архитект на София Петър Диков.

„В този исторически за България момент, в който студентите поемат отговорност за собственото си бъдеще и се обединяват в името на демократичните ценности, ние, студентите от УАСГ решително и категорично заставаме зад протестиращите си колеги от Софийския Университет, УНСС, НХА, ТУ, НБУ, ПУ, ВТУ, ЛТУ, НАТФИЗ и други ВУЗ-ове в страната", се казва в протестната декларация на студентите от УАСГ.

„Политиците, както и преподавателите в университетите, трябва да служат за пример на студентите и затова имат дълг да бъдат не само добри специалисти в областта си, но и достойни личности. Точно затова ние сме особено омерзени от участието на преподаватели от УАСГ в напълно компрометираното правителство на г-н Пламен Орешарски, срещу което хиляди български граждани протестират вече над 140 дни“, допълват те.

Студентите са категорични, че „няма да ги съблазнят“ с новото Министерство на инвестиционното проектиране. „Като архитекти, урбанисти и инженери, ние искаме да работим в прозрачно общество, в което обществените поръчки се възлагат на базата на ясни и обективни критерии; общество, в което всеки млад и талантлив човек има шанс да спечели конкурс, а не в което печелят връзкарите, циничните и некадърните“, коментират студентите от УАСГ.

„Обръщаме се към колегите, които се притесняват, че окупациите ще нарушат учебния процес, с призив да не се страхуват – всяко общество трябва да има смелостта да извърви своя път“, обясняват студентите.

Те се заканват да продължат протеста си, докато не бъдат изпълнени техните искания – оставка на правителството на Пламен Орешарски, насрочване на нови избори, в които да няма купуване на гласове, изборни фалшификации и принудителен вот, както и оставка на главния архитект на столицата Петър Диков. Причината да бъде искана оставката на Диков са „скандалните проекти, с които бавно, но сигурно унищожава града ни“.

С декларацията студентите от УАСГ се присъединяват към протеста на студентите, който продължава вече девети ден. Началото беше поставено от студенти от Софийския университет, които окупираха аудитория 272, а няколко дни по-късно и целия университет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!