Строят нов заслон на Кончето в Пирин

OFFNews 15 юни 2018 в 12:40 6745 0

Снимка Уикипедия

В началото на август започва изграждането на нов заслон на седловината "Кончето" в Пирин. Досега са правени два опити за ремонт, но поради бюрократични усложнения те не са реализирани, съобщи председателят на Асоциацията на планинските водачи Орлин Чачановски, цитиран от БТА.

Същинската работа ще започне от 1 август и ще продължи около месец.

До този момент са събрани 17 000 лева, като за самата изработка на заслона, материалите и помощните средства са отделени 12 000 лева, а останалите 5000 лева остават за транспорт. Тази сума обаче не е достатъчна, за да може транспортът да се извърши по въздуха. Обърнахме се за съдействие към редица държавни институции, но засега няма отговор. Сега разчитаме на съдействие от страна на председателят на БЧК Христо Григоров, за да може транспорта по въздуха да се осъществи с техниката за въздушно спасяване, с която разполагат, обясни Орлин Чачановски.

Автор на проекта на новия заслон е архитект Милан Рашевски. В Асоциацията на планинските водачи членуват около 100 човека и част от тях са изявили желание да участват с доброволен труд. Част от материалите ще се изнасят на гръб. Идеята е старият заслон, след демонтажа, да бъде монтиран отново в двора на хижа "Яворов", за да остане за историята на планинарското движение в България.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!